Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagercrantz skriver "Millennium"-bok

/

Stieg Larssons "Millennium"-serie får en fortsättning. David Lagercrantz, som skrev "Jag är Zlatan", gör en fjärde fristående del.

Annons

Men Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson är kritisk.

– Det här är inte rätt. Det här hade Stieg inte velat, säger hon till TT.

David Lagercrantz tar alltså över Stieg Larssons mantel och skriver en helt ny bok om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist i den så kallade "Millennium"-serien som blev ett världsfenomen och såldes i hela 75 miljoner exemplar över hela världen.

– De här karaktärerna förtjänar att leva, säger David Lagercrantz till TT. Det vore hemskt om så otroligt livskraftiga personer som Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist inte ska få leva vidare. Precis som man gör en ny film om Batman eller Spiderman eller Peter Pan så är de här karaktärerna så starka att de ska förvaltas och i viss mån utvecklas.

Det har länge spekulerats kring en eventuell fortsättning på den avlidne författaren Stieg Larssons succétrilogi. I Larssons kvarlåtenskap fanns ett ofärdigt manus på 200 sidor - som dock aldrig kom att publiceras.

En uppgörelse nåddes 2008 mellan hans livskamrat Eva Gabrielsson och han pappa och bror om att det inte skulle ges ut.

Den nya boken ska publiceras i augusti 2015 - tio år efter att "Män som hatar kvinnor" publicerades.

Eva Gabrielsson säger till TT att hon inte kände till planerna utan fick läsa om det i Aftonbladet, som var först med nyheten. Hon är motståndare till planerna på nya böcker. Hon har länge kämpat för kontroll över sin sambos litterära arv. Men rättigheterna till romanfigurerna såldes till filmbolaget som gjorde filmerna om "Millennium". Eva Gabrielsson har därmed ingen kontroll över det nya projektet och hon tycker inte om det.

– Jag tycker att det är både opportunistiskt och girigt av Norstedts. Jag vet att Norstedts ligger dåligt till ekonomiskt, jag tror de behöver något sånt här för att rädda förlaget.

Eva Gabrielsson säger att detta är något som Stieg Larsson inte hade velat.

– Han avslutade alltid sina saker själv, för att få det innehåll och den kvalitet som var hans kännetecken. Han hade inte velat att David Lagercrantz eller någon annan för den delen hade rört hans böcker.

David Langercrantz är medveten om det ansvarsfulla i uppdraget.

– Jag känner en vansinnig prestationsångest. Men det gjorde jag med Zlatan också och jag vet att jag triggas av det. Jag triggas av det för att jag får inte misslyckas. Man ska aldrig skriva dåliga böcker, men skriver jag en dålig bok nu så hängs jag ju, säger David Lagercrantz och fortsätter:

– Alla kommer att säga att jag är kommersiell och bara vill tjäna pengar, men det handlar inte om det. Jag har pengar efter "Zlatan"-boken, nu vill jag bara vara värdig Stieg Larsson.

Han är dock väl medveten om konflikten mellan Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson och Larssons pappa och bror.

– Den beklagar jag bara på alla sätt. Jag tycker det är djupt olyckligt att de inte har kommit överens och jag vill uttrycka all respekt till Eva Gabrielsson. Man kan ha olika åsikter men min är att det här är ett sätt att vörda hans författarskap. Hans böcker kommer alltid att leva kvar även om jag skulle göra ett dåligt arbete och vi får hans karaktärer att fortsätta att leva.

Mer läsning

Annons