Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturadoption i Näsåker

Annons
Kulturadoption i Näsåker

Näsåkers skola är en av få skolor i landet som utvalts att delta i Riksantikvarieämbetets projekt Adoptera ett framtidsminne, en satsning för att få skolelever att förstå och ta ansvar för sin egen kulturmiljö.

Naturligtvis handlar det om hällristningarna i Nämforsen, en av landets allra mest värdefulla kulturmiljöer.

Den snygga skriften "Adoptera ett framtidsminne - 6000-åriga hällristningar i Nämforsen" från Riksantikvarieämbetet och Länsmuseum Västernorrland berättar om hur projektet och hur eleverna i Näsåker hanterat sin "adoption".

Näsåkers skola är en så kallad F-6 skola med barn från och med förskoleklass till och med årskurs 6. Naturligtvis har lärarna i skolan länge på olika sätt arbetat med bygdens egna kulturskatt men adoptionen gav möjlighet till en annan och mer koncentrerad fördjupning.

Länsmuseet kommer att arbetade vidare i Näsåkersområdet och planerar att samarbeta med Umeå universitet och genomföra nya arkeologiska utgrävningar. Näsåkers skola och Stiftelsen Nämforsen finns också med i arbetsmodellen för framtiden. Dessutom kan det bli fler skolor i länet som involveras i arbetat kring hällristningarna. Det är också möjligt för skolor i länet att bli "faddrar" för något fornlämning. Hallsta skola i Ånge är till exempel fadder för en fångstgrop för varg.

Lars Landström

Mer läsning

Annons