Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramforsförfattare nominerad till Selmapriset – kan bli årets bästa egenutgivna bok

/

Cecilia Gärding, med rötter i Kramfors, har blivit nominerad till Selmapriset för boken "Mångfalden i det svenska filmarvet 1890-1950”.

Annons

Selmapriset delas ut av förlaget Vulkan, som specialiserat sig på egenutgivna böcker. Priset instiftades 2014 för att både hylla bästa egenutgivna bok och exponera egenutgivning för allmänhet och media.

Själva beskriver Vulkan egenutgivning som ett sätt för författaren att lansera en bok med större kontroll över både sitt varumärke och sitt författarskap.

Selmapriset tilldelades 2015 Conny Palmkvist för "De flyende skyldiga" och 2016 Jonas Aspegren för "Hemläxan". Nu har Cecilia Gärding chans att vinna priset som en av tio finalister.

Boken "Mångfalden i det svenska filmarvet 1890-1950" kretsar kring tiden när filmen som konstart nådde Sverige, när rastänkandet stod på topp och massutvandringarna ägde rum. I boken analyserar Cecilia Gärding hur folkgrupper från andra länder samt etniska minoriteter i Sverige har porträtterats i svensk film – hur det påverkar vårt sätt att se på andra och oss själva. .

Boken har tagits in som en del av The Margret Herrick Library – Oscargalans bibliotek.

Cecilia Gärding har också uppmärksammats för sin långfilm "Vi är som apelsiner", som hon skrev manus till, regisserade och producerade. Filmen handlar om svensk rasistisk historia och ungdomars hatbrottsproblematik – den första film där en afrosvensk kille fått en huvudroll utan att vara en kriminell rollfigur.

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Krönika: Urbanisering som förblindar – därför är byn det ideala sättet att leva

Intervju: Mittmediakrönikören Katarina Östholm – en av de som gjort mest för landsbygden

Konst: Två Härnösandskonstnärer utvalda till årets Vårsalong på Liljevalchs

Annons