Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärlig mångfald i Mjällom

/

När Kulturfabriken i Mjällom säsongsöppnar handlar det som vanligt om ett nästan förvirrande rikt utbud. Utställningen domineras i år av kvinnor, med höjdpunkter som Lotta Friberg Larsson och Maria Nordenmark.

Annons

Den retrospektiva utställningen med Tore Gärdhagen fångar också ögat, en konstnär som under många år bodde i det gamla bönhuset i Orsta, Nordingrå. Han var inte främmande för att experimentera både i färg och form; på utställningen visas till exempel ett litet segelformat, stormigt bemålat trästycke.

– I dag finns endast ett 30-tal verk kvar; vi är glada att kunna presentera den här minnesutställningen, säger Kent Royson från Kulturfabriken.

Själv fortsätter han utforska Helmer Osslund i 360 grader med klassiskt skiktmåleri i olja. Landskapsmålningarna tar avstamp i Helmer Osslunds verk och i varje tavla finns en nyckel som är en direkt länk till Osslund – ett berg, en utsikt, en strand. Tavlorna länkar sedan till varandra.

– Jag har fastnat för det blåa ljuset, de blå timmarna. Det är en fantastisk känsla när man lyckas fånga just den rätta nyansen, säger Kent Royson.

Lotta Friberg Larssons egensinniga fjällvärldar fortsätter att fascinera. Ensamma artefakter utplacerade i en stiliserad vildmark – ett renhorn, ett renhägn – eller bara vindlande vattendrag i en fjälldal skapar både symbolisk laddning och ett starkt estetiskt tilltal.

Maria Nordenmark, en av Kulturfabrikens återkommande utställare, visar tre nya verk. Målningarna har fortfarande samma sakrala prägel, samma andliga förhållningssätt som genomsyrar natur, samhällen och människor. Flyhänt bygger hon figurer i dimma och ljus där portaler välver sig över himlavalvet med vajande tentakler som nuddar rymdens lysande gestalter.

Mer jordnära former finner man i Karen Mc Keoghs kavlade och handformade keramik. Med inspiration hämtad bland annat ur tidiga kulturers keramik och den svenska och engelska kustlandskapet visar hon främst bruksföremål i jordtoner och blå glasyrer.

Övriga utställare är Sofia Sandström från Lugnvik, Eva Larsson från Kramfors och Linda Wallin från Örnsköldsvik. Dessutom visas en rik hantverksflora i angränsande lokaler.

– I år har vi glädjande nog fått bidrag från Studiefrämjandet. Ett bra stöd till våra guidade besök, säger Kent Royson.

Annons