Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärer visar varandra

Annons
Konstnärer visar varandra

Konst

Om du visar din så visar jag min

Utställning av Katinka Ahlbom, Maria Bjurestam, malin Lobell och Anna Persson.

Sundsvalls Museum. Utställningen har vernissage i dag och pågår till och med 28 april.

Om du visar din så visar jag min låter som något kroppsbiologiskt intresserade sjuåringar kan säga till varandra. Men det är också namnet på fyra konstnärers gemensamma utställning i Sundsvalls Museum och titeln blir då genast enklare att förstå.

- Vi är fyra konstnärer som gått på Valands konstskola i Göteborg, två stycken i samma klass, och som är intresserade av varandras grejor och i utställningen berättar varje person sin del och tillsammans blir det en berättelse, berättar Anna Persson.

Hon har själv, till exempel, gjort det märkliga huset utan ingång. Huset är sytt av matchdräkter från alla allsvenska klubbar säsongen 1999. Tröjorna är vackra och mest syns alla logotyper för företag som sponsrat klubbarna. Ett Ica är alltid tre-fyra gånger större än ett klubbmärke. Är det så i våra liv också? Vissa saker visar vi upp stort fast de egentligen inte är så väsentliga för vem vi är. Det är mycket svårt att komma in i allsvenskan, det är inte så lätt att komma in i våra hus/liv heller.

De fyra konstnärerna är knappast några dysterkvistar. Snarare är det humor och lätt sinne, om än inte lättsinne, som är det dominerande intrycket av Om du visar din så visar jag min.

Maria Bjurestam och Malin Lobells Kontaktparty är upplägget till ett riktigt kontaktparty i Köpenhamn. Partyt blev inte av men nu hänger i alla fall kontaktparty-tröjorna på galgar på väggen. Maria Bjurenstam - ursprungligen från Örnsköldsvik medan de övriga kommer från Linköping, Stockholm och Hässleholm - har också gjort de stora texterna som finns här och där i utställningen. "Andra sidan", "Här inne", "där inne" och så vidare.

- Jag är intresserad av språket och vad det gör med en människa, hur orden får olika betydelser beroende på vem man är, var man befinner sig.

Centralt i utställningen finns Katinka Ahlboms Thrift City som en stor frestelse för alla barn. Hon har byggt upp en storstad av hushållsgrejor. Plastbackar, lådor, bunkar och vad ni vill. Det blir en brytning mellan metropolen som begrepp och det vardagliga som ett helt annat begrepp.

Utställningen har tidigare visats i Passagen i Linköping och i Tomelilla konsthall. Den ska vidare till andra platser efter Sundsvalls Museum. I varje ny lokal i en något annorlunda form. De fyra konstnärer "gör" i någon mån utställningen på nytt varje gång.

Lars Landström

Mer läsning

Annons