Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Konsten blir en publikmagnet" – Gregor Flakierski om den nya utställningen hos Sollefteå konstförening

/

Sollefteå konstförenings nya lokal på Storgatan ser ut att bli en stor succé. Beläget mitt i stan är den en del av stadens nerv och puls, och ett välkommet icke-kommersiellt inslag i centrum. Med konsten placerad så centralt blir det lätt en publikmagnet. Det märktes tydligt på den välbesökta vernissagen för föreningens andra utställning för säsongen.

Annons

Utställningen mönstrar tre Sollefteåkonstnärer, och det är nog mest mantalsskrivningsadressen som är gemensam för de tre, annars är det svårt att se vad som förenar.

Ewa Bergman är textilkonstnär som syr och målar på tyg. Hennes kuddar med sina charmiga djur är en hyllning i form och färg till barndomsårens ohämmade fantasi och oskuldsfulla tro på godheten.

Hans-Olof Hanne Holms tavlor i airbrushteknik hämtar mycket av sin estetik från dekorationer på hockeyhjälmar och lastbilar, och inspirationen från motorvärlden är tydlig. Det blir lätt onödigt detaljerat och tämligen intetsägande.

Men det finns undantag. Ett övergivet bilvrak i mjuka, nästan inställsamma, färger, skapar en starkt närvarande känsla av tidens gång, en klarsynt tillbaka blick helt utan nostalgi. Det gäller också bilparaden från Uppsala på 50-talet.

Tavlan betitlad Attityd talar för sig själv, konstnären vågar blotta sig, och hans sårbarhet väjer inte för jobbiga frågor kring manlighetens väsen.

Och porträttet av Art Blakey, uppenbarligen en favorit, här i samklang med tiden, har en sådan härlig nyansrikedom med sitt skuggspel och lekfulla ljus.

Cicily E Bäckström arbetar främst med akryl. Hennes konst rör sig i spänningsfältet mellan kraftfulla färgexplosioner och monokroma skiftningar, mellan det öppet inbjudande och klaustrofobiskt slutna. Det är abstrakt måleri som är spännande på ett på samma gång personligt och allmängiltigt sätt.

Hennes verk som närmar sig det figurativa är däremot epigoniskt osjälvständiga. Kanske dags för ett lite striktare urval nästa gång?

Utställningen pågår till den 5 juni. Ytterligare fyra utställningar är planerade fram till oktober.

Gregor Flakierski

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Krönikor av Katarina Östholm:

Landsbygden behöver inga bidrag – det är städerna som är problemet

Den gröna bluffen - om miljöbilar och andra vackra lögner

Dödsstöten för landsbygden – om det brutna kontraktet mellan stad och land

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister

Mer läsning

Annons