Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarvernissage i Brynge – Chans att se en stor konstnär

/
  • Några av modellerna som går att se på utställningen.
  • Vågrörelser planeras vara klar nästa sommar och ska stå på Trysunda.

På söndag är det vernissage i Brynge konsthall. Skulptören Mats Olofgörs ställer ut sina modeller. Bland annat går det att se en modell av nästa års nya skulptur på Trysunda.

Annons

I mitten av den ljusa konsthallen finns ett stort bord fyllt med modeller i olika material. Skulptören Mats Olofgörs vill att rummet ska likna hans ateljé.

– Jag valde att visa ett axplock av min ateljé i Stockholm. Många modeller är en del av ett utkast till en färdig skulptur, säger han.

Mats Olofgörs har varit skulptör i över 30 år och nästa sommar ska hans nya skulptur Vågrörelser stå klar på Trysunda. Skulpturen kommer att vara 4 meter lång, 2 meter bred och vara gjort av spegelpolerad rostfri plåt.

Utställningen i Brynge konsthall börjar med vernissage på söndag och håller sedan på till den 31 juli. Där kommer flera av Mats Olofgörs modeller av färdiga skulpturer visas. Det kommer även finnas en klar modell av skulpturen Vågrörelser som planeras bli klar nästa sommar på Trysunda.

Mats jämför att skapa en skulptur med att lägga ett pussel.

– Många gånger är det ett pussel. Jag lägger ut olika delar och utvärderar vad som händer. Vad händer i motljus? Vad händer om jag går upp i storlek? säger han.

Nätterlunds minnesfond är skapad av Jonas Nätterlund som 1995 testamenterade närmare 25 miljoner kronor till konstinköp. Nästan varje år delas ett konstnärligt uppdrag ut till konstnärer för att skapa en skulptur som ställs ut i området.

Anders Thorsén jobbar som samordnare på Nätterlunds minnesfond och han menar att minnesfonden har bidragit till en ny form av kulturturism.

– Kulturturismen är på frammarsch. Det finns folk som vill se konst men också vacker natur. De får hela paketet och efterfrågan är större idag, säger han.

Mats Olofgörs har alltså fått i uppdrag att skapa skulpturen på Trysunda och Anders Thorsén säger att vernissagen är ett ypperligt tillfälle att få lära sig om konstnären och konsten.

Mer läsning

Annons