Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolla de häftiga möblerna – examensarbeten från Träakademien ställs ut på Gallerian

Så var det dags igen - för årets utställning av Träakademiens examensarbeten.Utställningen är en fest i färg, form och fantasi.

Annons

I mer än 20 år har det varit tradition att visa upp kreativa och inspirerande möbler som tillverkats av studerande på Vallen i Kramfors.

Det handlar om allt från mjuka sköna soffor till stramt designade trämöbler.

Kim Adolfsson längst till höger på bilden  är möbelsnickaren som gjort detta skåp,

De 14 eleverna visar upp en variation i både stilar och tekniker.

– Jag har tidigare jobbat som försäljare men är less på att sitta vid ett skrivbord, så nu ska jag starta ett eget företag med min mamma, säger Angelica Lindström som kommer från Sundsvall.

Utbildningen är antingen inriktad på att bli möbelsnickare, som gör allt från design fram till färdig möbel, eller att bli tapetserare som bland annat klär om gamla möbler.

Snyggt jobb av tapetserare från Vallen.

Programansvarig för utbildningen är Marianne Jämtsäter och hon berättar att könsföredlningen totlat sett hos Träakademien är ganska jämn, men att majoriteten möbelsnickare är män medan kvinnorna dominerar helt som tapetserare.

– Traditionellt var tapetserare ett mansdominerat yrke, men det håller på att vända nu. När de gamla gubbarna lägger av tar kvinnor över, säger Marianne Jämtsäter.

Under några år har utbildningen på Vallen varit två-årig. Men från och med nästa läsår blir det möjligt att läsa ett tredje år och det innebär också att eleverna då kan få gesällbrev igen. Något som höjer statusen.

Christoffer Lehto med ett skåp han byggt i praktisk ståhöjd.

En annan av eleverna, den enda kvinnliga snickareleven just nu, är Kim Adolfsson.

– Till vardags är jag skidskytt från Värmland men har nu utbildat mig till snickare. Det var faktiskt min bror som gav mig idén, säger hon.

Det var många som kom för att se utställningen som pågår fram till 19 maj.

Redan innan utställningen öppnat började lokalen fyllas. Det var så pratigt och trångt som det ska vara på en utställning, där det förstås inte saknades bubbel och tilltugg samt stipendium.

Invigningstalade gjorde kommunalrådet Jan Sahlén som var på plats i god tid för att också hinna se på möbelerna i lugn och ro.

– Det är en fantastisk vårhändelse det här för Kramfors när vi får chansen se vad de skapat uppe på Vallen, säger han.

Kommunalrådet Jan Sahlén (S) höll invigningstalet.

Mer läsning