Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst på torg behövs

Konstverk på torg behövs, en livekonsert är svårslagen och det spelar ingen roll om det står på papper eller läsplatta. Eller så spelar det roll. Veckans frågeställningar på Kulturtorget.

Annons

Behöver torg konstverk? Varför? Apropå att två bronsskulpturer av Bror Marklund invigs i Ö-vik på lördag.

Lennart Lundberg, reporter

Till skillnad från många andra gillar jag konstverket på torget i Härnösand. Det som vissa kallar för en stenbumling. Jag vet att vissa politiker vill göra en skridskobana på torget och flytta konstverket. Men själv gillar jag inte skridskor (förutom att titta på konståkning då och då).

Katarina Östholm, reporter

Kulturen är det nav omkring vilket varje kultiverad civilisation bör snurra. Symboliken i att placera ett offentligt konstverk på ett torg – ofta beläget i centrum av staden – är svårslagen. Men det bör vara ett konstverk som kommunicerar med människor, inte någon svårflörtad minimalism. Bror Marklund är ett utmärkt val.

Marcus Melinder, nyhetschef

Konst kan nog finnas på de flesta platser. Att just torg ofta utsmyckas kan ha att göra med det faktum att många människor rör sig där och att platsen annars riskerar att bli tom och ödslig.

Spelar det någon roll om texten står på papper eller på läsplatta? Det är ju samma text.

Lennart Lundberg, reporter

Jag är inte emot teknik. Tack vare modern optisk teknik (läsglasögon) läser jag allt mer. Tidigare kunde jag bara läsa böcker, dock ej pocket. Men nu kan jag till och med läsa i telefonen. Böcker ska dock läsas på papper.

Katarina Östholm, reporter

Klart det spelar roll. Ristade, handskrivna eller tryckta tecken på föremål som är varaktiga över långa tidsrymder, oberoende av utanförstående energikällor eller tekniska lösningar bortom vår vardagliga fattningsförmåga, är inte bara en urdemokratisk utan närmast magisk konstruktion.

Marcus Melinder, nyhetschef

Nej, det spelar ingen som helst roll. I mitt jobb läser jag väldigt mycket och huvudsakligen gör jag det på en skärm. Tiden då vi trodde att människor inte skulle orka läsa långa texter i elektronisk form är förbi. Numera läser vi långa romaner på läsplatta. Vi slipper vänta på att boken ska bli ledig på biblioteket och dessutom sparar vi ju också träd. Bara fördelar alltså.

Har det någon betydelse om man hör musiken på en konsert eller på teve, cd, Spotify?

Lennart Lundberg, reporter

Ja, jag lyssnar på musik när jag motionerar (promenerar) men det är inte samma sak som att lyssna live. Ni följer väl den nya tv-serien om livet på operan. I förra avsnitten fick vi se premiären på Turandot. Jag säger bara JAG VAR DÄR, oförglömligt.

Katarina Östholm, reporter

Att gå på en livekonsert är en upplevelse för alla sinnen och är, som sådan, svårslagen. Diverse tekniska lösningar kan utgöra ett gott substitut, men jag tror inte ens att man ska försöka jämföra en konsert med den andrahandsupplevelse tekniken erbjuder.

Marcus Melinder, nyhetschef

Samlar själv på vinylskivor, så jag måste säga att viss musik ska avnjutas på dessa plastbitar. En konsert är en helt annan upplevelse som inkluderar alla sinnen. Spotify har å sin sida revolutionerat musiklyssnandet och återuppväckt intresset för en hel del gammal musik. Så svaret på frågan är väl ett diplomatiskt nja.

Mer läsning

Annons