Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köhler ser människan

Annons
Köhler ser människan

Konst

Installation

Janne Björkman

Power flower second hand

Galleriet

Målningar, teckningar med mera

Carl Köhler

Härnösands Konsthall. Utställningarna hade vernissage i lördags och pågår till och med 28 april.

Det är kvinnan bakom allt, heter det. Kvinnan står bakom och syns inte när mannen har blicken offensivt riktad framåt. En man som står vänd mot kvinnan och verkligen ser kvinnan/människan är däremot konstnären Carl Köhler.

Denne stockholmskonstnär som varit med så länge, han är en bit över de 80, ser helt enkelt människan i sin egenartade och okonventionella konst. Människan är ofta en kvinna i hans konst. Utställningen "som kropp, som anlete" visar till exempel "den röda modellen" i tre varianter där varje variant är delad i två. I målningen Blå torso är det en kvinnokropp under huden som konstnären betraktar. Likheterna mellan Carl Köhlers konst och generationskamraten Atti Johansson är slående. Samma sympati för Människan. Samma outtröttliga utforskande av människans gåtfullhet.

Carl Köhler arbetar som målare oftast med collage-effekter. Han klistrar och målar lite som han vill. Han tycks lita starkt på sin intuition, som kanske varje riktigt god konstnär. Triptyken Sommarsonat har en oplanerad spontanitet. De ljust gröna, blå och gula diskerna, ligamenten, eller vad man nu vill beskriva dem som, låter sig inte analyseras av mig. Men de utstrålar något som griper tag i betraktaren. Mycket av hans konst har just den effekten.

Dessutom är han en suverän tecknare vilket han visar flera exempel på. Missa inte stället med teckningar och träsnitt. Träsnitten har han klippt ut och placerat ut på billigt gråpapper. Respektlöst. Carl Köhler är Mannen som gör vad som faller honom in men samtidigt är han en människovän och mycket vänligare än OA:s seriefigur.

Om Carl Köhlers utställning är en slags hyllning till människan är Lundekonstnären Janne Björkmans installation Power Flower i Galleriet en hyllning till den alldeles vanliga kvinnan. Janne Björkman har samlat kvinnliga handarbeten (loppmarknadsfynd?) som virkade pannlappar, dukar och kuddöverdrag och visar dessa arbeten som en ömsint hyllning till den kvinna som vi alla känner. Hon som var och kanske är vår farmor, mormor eller mamma och som träget virkat dessa anspråkslösa exempel på folkligt konsthantverk. Det är lite märkligt att en man lyfter fram detta men inte mindre välkommet för det. Det här är en installation som kommer att framkalla många "ah, en sån gjorde mormor" och "oh, en sån gjorde farmor".

Ur några finklänningar har Janne Björkman klippt ur blommorna och monterat dessa på väggen. En hel vägg med tygblommor.

Lars Landström

Mer läsning

Annons