Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knif-kvartetten i toppklass

Annons
Knif-kvartetten i toppklass

Konsert

Knifkvartetten

Verk av Anders Berggrén och Peter Lyne samt Sjostakovich Stråkkvartett i nr 8 i c moll.

Härnösands folkhögskola i tisdags kväll.

Ny musik med två uruppförandeFöreningen Nymus i Härnösand gästades under tisdagskvällen av Knifkvartetten som framförde två nyskrivna verk av Anders Berggrén och Peter Lyne, samt Dmitrij Sjostakovitj Stråkkvartett i g-moll från 1960.

Anders Berggrén, som mest skriver elektronisk och elektroakustisk musik, inledde konserten med att berätta om Quartetto per acrhi, ett verk som tillkommit vid ett besök på Gotland 1998. Kvartetten presenterade de teman som ligger till grund för verket, bland annat ett largo och en marsch som för tankarna till Korsbetningen en julidag 1361.

- Eftersom jag var på Gotland tänkte jag mig en triumfmarsch i samband med Valdemar Atterdags belägring, berättade Anders Berggrén.

Även Peter Lynes String Quartet stammar från 1998, och är liksom Anders Berggréns kvaretett skriven till Knifkvartetten. De åtta korta satserna; Drammatico, Allegro, Tempo I, Pi˜ mosso, Tempo I, Meno mosso och Presto, bygger i stort sett på endast på fem toner. Temat c-d-c-d-a genomsyrar hela verket.

- Stämmorna jagar varandra till de förenas i ett durackord, berättade Peter Lyne innan uruppförandet.

De två härnösandstonsättarna har haft olika utgångspunkter i sitt skapande. Berggrén bjuder lyssaren fler teman än Lyne, som istället utnyttjar ett fåtal toner på ett raffinerat sätt. Sällan har ett durackord låtit så dramatiskt somi Lynes String Quartet. Sjostakovitjs stråkkvartett, som avslutade konserten, visade på ett dramatiskt sätt Knifkvartettens positiva utveckling under det år de verkat i Härnösand. Kvaretten, som består av Ronnie och Ellinor Weber, violiner, Patrik Eriksson, viola samt Anna Jonshult, cello, presenterade sig i fjol med Sjostakovitj g-mollkvartett på en konsert på residenset, och har sedan dess varit ett flitigt inslag i Härnösands musikliv.

Vid tisdagens konsert var samspelet stundom briljant lyhört, känslosamt och synnerligen njutbart. Under det gångna året har den unga kvartetten tagit ett stort steg mot högsta nationella klass.

Åke Dahlbäck

Mer läsning

Annons