Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klurigt filosofiska målningar

/

Konstnären Curt Breiland satt i många år i en liten stuga i Forsmo utanför Sollefteå och skapade små klurigt filosofiska målningar som inte liknar något annat i Sverige.

Annons

En minnesutställning i Galleri Konst & Kamera i Västertjäl i Sidensjö har vernissage på lördag och samtidigt släpper galleriet också en bok om konstnären.

– Han ställde ut på Örnsköldsviks stadsbibliotek 1964 och jag gick dit för att titta och ta några fotografier, berättar Åke Hultman.

Det blev början till en vänskap som varade ända fram till konstnärens död (2003). Åke Hultman öppnade Galleri Konst & Kamera för några år sedan. Ett vackert galleri i en gammal lada som Åke Hultman skapade för att visa sina egna (väldigt fina) daugerreoutyper och utställningar med olika konstnärer.

Curt Breiland ställde ut i Härnösand 1966. Han fick landstingets kulturstipendium efter dessa två första utställningar. Han tecknade små känsliga och detaljrika bilder. Men sina teckningar brände han upp efter stipendiet. Det blev en stor löpsedel i VA, Västernorrlands Allehanda, efter den branden.

– "Dom brann riktigt bra", sa hans fru, säger Åke Hultman med ett litet leende.

Branden var också starten på något helt nytt. Han började måla. Alltid i små storleker. Rebusliknande konkretistiska målningar. Alltid skickligt utförda målningar med tunna träramar.

– Det fanns alltid en idé bakom hans verk. Och jag har inte hittat två målningar som har samma format.

Curt Breiland var från Stockholm. Pappan hade detektivbyrå men den tog inte Curt Breiland och hans bror över. Brodern, konstnär, hade besökt den trakt kring Sollefteå som inspirerat så många konstnärer. Curt Breiland blev direkt förtjust i landskapet och köpte ett litet hus i Forsmo.

Där satt han - så småningom i en ännu mindre ateljéstuga bredvid huset - och skapade verk med internationell utblick. Verk som "Hyllning till Pythagoras", "Krökt ljus. Hyllning till Albert Einstein", "Hyllning till Anton Webern" och "Hyllning till Marconi" är några exempel.

Det senare verket är typiskt för Curt Breiland. En avlång svart målning med ett vitt streck. När Marconi, radions uppfinnare, dog 1937 höll alla radiostationer i världen två minuters tystnad. Det vita strecket är tystnaden i den svarta radiorymden.

Verket som "Hyllning till Mondrian" och även några andra verk ger vissa associationer till just Piet Mondrians sätt att komponera abstrakta bilder med räta linjer och några få grundfärger. Men Curt Breilands röda linjer och vit bakgrund hämtar inspiration från skånska korsvirkeshus.

Curt Breiland målade aldrig impulsivt. Ett verk som "Sjaunja" med hela ytan i en gyllenbrun färg är konkret. Det handlar om myrlandet i ett samiskt landskap. I målningen "Seglats" är ett vitt streck på väg in eller ut mot en blå bakgrund. Hans mor hade dött och hennes seglats på livets hav var över.

Utställningen har vernissage på lördag som invigs av sonen Ted Breiland.

Annons