Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kiörningsgården blir konstnärsgård – så ska Nordingrås kulturliv utvecklas

/

Anrika pensionat Kiörningsgården i Nordingrå går en ny framtid till mötes. Ägaren Birgit Dahlgren har skänkt huset till föreningen Kiörningsgårdens vänner, som ska förvandla huset till ett konstnärsboende med tid och rum för kulturskapande av skilda slag.

Annons

Kiörningsgården är över 100 år gammal, ett stycke kulturhistoria i sig som genom årens lopp besökts av otaliga kulturpersonligheter och konstnärer. Innehavaren Birgit Dahlgren har under många års tid drivit idén att Kiörningsgården ska förvandlas till ett konstnärsboende, en plats för rekreation och skapande, ett kulturnav mitt i ett Nordingrå som myllrar av konst.

Nu håller drömmen på att besannas. Matteus Westin berättar att huset skänktes till föreningen redan i maj, men att man därefter tillbringat några månader med att diskutera och utforma planen mer i detalj.

– Nu på lördag bjuder vi in till ett allmänt möte om Kiörningsgården, säger han.

– Vi behöver vara många fler som tycker att det här är en bra idé och vill vara med och hjälpa till. Vi har börjat sprida tankegången och jag måste säga att intresset redan nu verkar väldigt stort.

Att förvandla Kiörningsgården till konstnärsgård kräver dock en del arbete. Renoveringar behövs och verksamheten måste byggas upp. Både pengar och ideella arbetsinsatser kommer att behövas under uppbyggnadstiden.

– Tanken är att en kulturutövare ska kunna hyra ateljé och boende till ett rimligt pris på Kiörningsgården, säger Matteus Westin.

– Därför vill vi försöka hålla nere priset på det som behöver göras, och vi är måna om att bevara den gamla pensionatsmiljön som samtidigt ska motsvara moderna krav. Vi är också intresserade av ett framtida samarbete med andra kulturaktörer; landstingets planer på Artist in Residence är ju intressanta, och kulturstipendiater skulle med fördel kunna bo på Kiörningsgården.

Runt om i Nordingrå finns dessutom ett nätverk av kreativitet – bland annat Mannaminne, kulturfabriken i Mjällom, Nordingrå konstnärsverkstad, Myller kultur & händelser, Navab och många fler – som den som bor på Kiörningsgården kan ha nytta av.

– Kanske vill man åka ut och arbeta på plats någon annanstans, och bo på Kiörningsgården. Allt är möjligt, säger Matteus Westin.

Mötet om Kiörningsgårdens framtid äger rum på eftermiddagen lördagen den 20 augusti.

* * *

Läs mer om Ångermanlands kulturliv och följ kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Läs mer: 25 år med Härnösands slagverksensemble

Läs också: Succé för Höga Kusten Vokalensemble

Mer lokal kultur: Operafestival på många platser i Ångermanland

Mer läsning

Annons