Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Keramik och damastvävnad

Annons
Keramik och damastvävnad

Konst

Keramik

Bodil Gellermark

Textil ier

Isa Dahlin

Kramfors Konsthall. Utställningarna har vernissage i dag lördag och pågår till och med en 8 maj.

Uppsalakonstnärinnorna Bodil Gellermark och Isa Dahlin har i dag vernissage i Kramfors konsthall. De arbetar med keramik respektive textil. Båda i tekniker inom konstgrenarna som inte är helt vanliga.

De är medlemmar av Uppsala konstnärsklubb. Kopplingen till Kramfors är också gemensam. Isa är uppvuxen i Kramfors och Bodils mamma kommer från stan.

Isa har länge umgåtts med planer på en Kramforsutställning. När de två konstnärinnorna möttes fick planerna konkret form.

Lera är råmaterialet till Bodil Gellermarks konstnärliga skapelser och hon gräver själv fram den.

- Jag passar på när det är något vägbygge eller så, det går lättare då.

Sedan fem, sex år tillbaka har hon låtit drejskivan stå till förmån för den gammalmodiga tekniken att tumma och ringla. Det betyder att hon med sina händer bygger upp konstverken i etapper. Det var så man skapade keramik innan kineserna uppfann drejskivan 2 000 år före Kristus.

Arbetet tar längre tid och blir mer komplicerat. Men det gör inget för Bodil Gellermark som har en filosofisk syn på sitt arbete.

- Man känner en vördnad för leran som legat i tio miljoner år och väntat på att jag ska ta upp den. Då får det ta lite längre tid.

Leran bränns också med ålderdomliga metoder i en tunna som fylls med spån. Det ger en rökutveckling och vid 900 graders värme öppnas porerna i leran och tar emot röken. Resultatet blir ett flammigt mönster i leran där man riktigt kan se hur elden slickat den.

- Det går att få olika toner beroende på syretillförseln, berättar hon.

På utställningen ställer Bodil ut oljelampor, krukor, fat, amplar och små skalbaggsfigurer.

Isa Dahlins fascination för damast väcktes redan på 1960-talet.

- Jag flyttade till Uppsala för att läsa språk men blev mer intresserad av textil. Damast fängslade mig mest och har varit min huvudinriktning sedan 1970-talet.

Det hon uppskattar är variationsmöjligheterna.

- Det går att göra hur mycket som helst av olika mönster.

Hon väver damast av en annan typ än den traditionella som bland annat används som dukar. Isas damast är renodlade konstverk som vanligen hängs på väggen. I Kramfors konsthall hänger de också nedifrån taket.

- Rummet här är så underbart att det passar att de hänger fritt.

Hon gillar kurvor och skyskraporna skyline, något som återspeglas i Kramforsutställningen. Konstverket "Menaderslinga" utgör ett evighetmönster, vid en första anblick enhetligt, men som aldrig upprepar sig.

Utställningen pågår till och med den 8 maj.

erik åmell

Mer läsning

Annons