Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklappar från Stephen King till Alice Munro

/

Stephen Kings nya roman, en novellsamling av Alice Munro men den gamla fina upplagan av "På spaning efter den tid som flytt" blev för dyr. Kulturtorgets ledamöter delar ut julklappar till själv och andra.

Annons

Ni får ge en kulturell julklapp. Vad ger ni, till vem?

Katarina Östholm, reporter

Folkpartiet i Härnösand och Sollefteå får varsitt exemplar av Hasse Alfredssons underbara bok "Varför är det så ont om Q?". I båda kommunerna har man lagt fram förslag på HBT-planer men glömt bort det lilla Q som ska hänga med på slutet. Bekantskapen med Pim, Boven, Q-hunden och Påhittige Johansson får de på köpet.

Marcus Melinder, nyhetschef

Göran Lambertz får Dan Josefssons bok "Mannen som slutade ljuga". Tror i och för sig att han säkert redan har läst den. Men eftersom jag misstänker att han bara har skummat den eller hoppat över vissa kapitel, så ger jag honom ytterligare en chans att läsa den.

Elin Holmberg, reporter

Jag skulle ge alla som missat det, och det innebär alla som inte jobbar på vår redaktion i Örnsköldsvik, möjlighet att ta del av den fantastiska julkalender vi njutit av på Öviksredaktionen. Konst, litteratur, dans, musik och sport har glatt oss varje dag och utökat våra intellekt.

Vilken bok ger ni er själva i julklapp?

Katarina Östholm, reporter

Faktiskt en bok jag beställde på ett nätantikvariat tidigare i år – men sedan var tvungen att avbeställa för att pengarna just då inte räckte. Det var en äldre utgåva av "På spaning efter den tid som flytt", trådbunden och i fint skick. Jag har alltid varit nyfiken på Prousts omtalade epos men aldrig kommit till skott.

Marcus Melinder, nyhetschef

Det har blivit en hel del facklitteratur på sistone, bland annat "Spår" och "Lucke och Lull". Böcker jag i och för sig verkligen kan rekommendera, men efter den dosen känner jag mig sugen på rejäl verklighetsflykt. Ger mig själv därför Stephen Kings "22/11 1963".

Elin Holmberg, reporter

Köpte en av Alice Munros samlingar för några veckor sedan och den ligger på nattduksbordet och hånar mig. Ska slänga mig in i den under jullediga dagar.

Många unga läser inga böcker och svenska elever är sämre än på många år. Vad är viktigast för att få unga människor att läsa mer?

Marcus Melinder, nyhetschef

Jag önskar det fanns ett magiskt sesamord eller en deus ex machina som plötsligt dyker upp och ställer allt till rätta. Den svenska skolan är i kris och språkkunskaperna faller som en sten. Men problemet är så mångfacetterat att jag inte kan se någon enkel lösning; det handlar inte bara om skolan eller läsandet hemma utan en hel samhällsstruktur.

Katarina Östholm, reporter

Avdramatisera läsandet och sluta skuldbelägga unga som inte läser. Ett annat sätt är faktiskt att vuxna också börjar läsa. Vi män är ju inte direkt bäst i klassen när det kommer till bokläsning och det smittar av sig på barnen. Introducera böcker tidigt i barnens liv och visa att du själv tycker om att läsa.

Elin Holmberg, reporter

Som en mycket erfaren och duktig lärare i min omedelbara närhet alltid sagt: det viktigaste är inte vad man läser, utan att man läser. Slappna av och låt barn och unga välja och vraka utan att lägga in en massa stela och "förnuftiga" värderingar i vad som är värt och inte. Att tvinga människor att plåga sig igenom gamla tjocka klassiker bara för att, ja, inte kan jag komma på något mer lustdödande. Och vi vuxna kan ju sluta sitta och hänga över våra ajfåns om vi nu vill vara goda förebilder.

Mer läsning

Annons