Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklappar från Kultursidan

/
  • Det var ett speciellt tillfälle när Martin Fröst spelade med bröderna Göran och Johan i Multrå kyrka. Bröderna får en julklapp med en julstjärna i guld.
  • Mira Helenius Martinsson får en julklapp med en vacker julstjärna för att hon får många av världens stora koreografer att arbeta med Norrdans. Spanske koreografen Marcos Morau och kultursällskapet La Veronal skapade det första dansverket om
  • Irene Westman skapade en skulptur för evigheten med
  • Glasblåsaren Linda Baudin och konstsmeden Mattias Baudin gjorde en utställning om Jantelagen i Örnsköldsviks Museum.
  • Ziv Ravitz får en julklapp med en trumpinne med rött band för sin speciella förmåga att vara medskapare i Shai Maestro Trio, som spelade i Härnösand, Multrå och Örnsköldsvik.
  • Textilkonstnären Kerstin Lindström får en julklapp med en rundsticka med ett vackert rött band för att hon fick 80 stickare från nio länder att skapa en jättestickning. Hon har stickningen i en väska i sin ateljé i Härnösand.
  • Konstnären Anders Lidén är ett konstens brinnande ljus och får därför en julklapp med ett vackert ljus.

Kultursidan delar ut julklappar till några personer som gjorde kulturlivet i Ångermanland vackert under året. Två trumslagare, en från Israel och en från USA, får varsin trumpinne med rött band. En skulptör får en evighetssymbol i silver att hänga i julgranen.

Annons

Mira Helenius Martinsson, konstnärlig chef på Norrdans, får en väldigt fin julstjärna i julklapp. Hon har ett högt anseende inom svensk dans och har fått några av de främsta danskoreograferna i världen att samarbeta med Norrdans i Härnösand. Norrdans har dansat två verk av Mats Ek och dansade under våren tre verk av Ohad Naharin. Ohad Naharin är världens mest hyllade koreograf. Mats Ek kommer inte långt efteråt.

Ohad Naharin reste med flyg från Jerusalem till Härnösand för att instruera dansarna i hans verk. Hans läkare tyckte att han var för förkyld för att flyga från Israel till norra Sverige. Men han ville vara med när Norrdans hade urpremiär i Härnösand på hans verk och framför allt ville han träffa dansarna. Han har en speciell relation till dansare.

Det är äpplen och päron och går inte att jämföra men ändå. Det är ungefär som om en musikarrangör skulle få Bob Dylan och Bruce Springsteen att komma till Härnösand.

Norrdans leddes under sina tio första år av amerikanskan Jeanne Yasko. Hennes ambition var att Norrdans skulle bli ett danskompani i världsklass och så småningom blev det så. Mira Helenius Martinsson har ytterligare utvecklat Norrdans. I höstas utnämnde en tung recensent i världens främsta danstidning Dance World Norrdans "Beautiful Beast" av Thomas Noone till periodens bästa urpremiär i världen.

Hisako Hagiware får en vacker broderad julstjärna i julklapp. Hon är en legend i Japan. I många år har hon gjort kläder med tekniken "sashiko", japanska stygn, och haft ett antal utställningar i Japan.

Textilkonsulenten Ulrika Bos Kerttu fick kontakt med Hisako Hagiware och besökte henne i hennes hem utanför Tokyo. Hon fick också kontakt med två museer i Japan. Det blev den stora utställningen "Sashiko" på Murberget. En unik utställning som inte ens visats i sin helhet tidigare i Japan. Utställningen hänger till den 12 januari så ni hinner fortfarande se den.

Ulrika Bos Kerttu fick också Hisako Hagiwara och hennes make Takashi Hagiwara, även han en mästare, på att dekorera bambukorgar, att flyga från Japan till Härnösand. De hade aldrig varit utanför Japan tidigare, hade inte ens pass. De talade ingen engelska men med tolkens hjälp blev vernissagen av utställningen en fin kontakt mellan konstnärer och publik.

Två trumslagare får varsin trumpinne med ett rött band.

Trumslagaren Ziv Ravitz i Shai Maestro Trio som spelade i april på Metropol i Härnösand, Victory Bar i Fjällräven Arena i Örnsköldsvik och i Multrå kyrka spelade verkligen trummor. Han spelade i stort sett hela konserten med slutna ögon, så helt fokuserad på musiken att jag knappt har sett något liknande. Vi som lyssnade fick bland annat höra två mycket bra kompositioner av honom.

Senare under hösten spelade legendariske kontrabasisten Eddie Gomez på Metropol i Härnösand och Brux i Örnsköldsvik. Trumslagaren Billy Drummond spelade även han på trummorna. Ordet "trumslagare" är missvisande, Billy Drummond smeker snarare än slår på trummorna. Han spelade med halvt slutna ögon och ett ständigt leende på läpparna med en mjuk och subtil känslighet som kändes helt självklar. Han vände en av trumpinnarna och spelade med fel sida och fick även det att se helt naturligt ut. Billy Drummond har spelat med många av de största i USA. Eddie Gomez och Billy Drummond var två legender på samma gång.

Konstsmeden Mattias Baudin och glasblåsaren Linda Baudin från Lögdeå utanför Nordmaling får varsin julklapp med en ljusstake för sin utställning på Örnsköldsviks Museum.

Jantelagen säger bland annat: Du ska inte tro att du är något. Du ska inte tro att du duger till något. Du ska inte tro att du kan lära oss något. Du ska inte tro att du är förmer än vi.

Jantelagen stod i absolut centrum för Mattias och Linda Baudins utställning "Rise above" på Örnsköldsviks Museum & Konsthall. Med smide och glas skapade de en utställning som i hög grad utmanade Jantelagen. Mattias Baudin och Linda Baudin har ett formspråk som är på samma gång kraftfullt och eftertänksamt.

Martin Fröst får en julklapp med en julstjärna i guld och får dela den med sina bröder. Vi är ganska många som lyssnat på världens främste klassiske klarinettist på hans gamla hemmaplan under åren, men det var ändå ett speciellt tillfälle när han och bröderna Göran, violinist, och Johan, pianist, kom hem till Sollefteå i juli och gjorde en konsert i Multrå kyrka.

Konserten var en födelsedagspresent till deras mamma. Ingen dålig födelsedagspresent. Martin Fröst är världens bäste på sitt instrument, nu senast fick han ett av världens tyngsta musikklassiska pris för att ha gjort världens främsta liveinspelning. De andra två är framstående svenska musiker på sina instrument. Finns någon annan brödratrio i världen på samma nivå?

Johan Fröst är för övrigt den ende svenske pianist som har både svenskt solistdiplom från musikhögskolan och är doktor i musik i USA.

Skulptören Irène Westman får en julklapp med en evighetssymbol i silver. Hon tog en stor sten som hon hade utanför ateljén men aldrig använt och skapade skulpturen "Näskom" till Näske båthamn. Nätterlundska fonden som gjort Sidensjö-Nätraområdet till det skulpturtätaste området i Norrland, jämte Umedalens skulpturpark i Umeå.

Stenen är många miljoner år gammal. Hon har sommarbott många gånger på Ulvön och en släktutredning visade att hennes släkt funnits på Ulvön sedan 1500-talet, före Gävlefiskarna. "Näskom" står kanske inte på den här platsen i all evighet men stenen kommer att fortsätta leva i många miljoner år.

Textilkonstnären Kerstin Lindström får en julklapp med en rundsticka med ett rött band. Hon ledde det stora stickprojektet "Own our own" där 80 kvinnor från nio länder gjorde en väldigt stor röd stickning på Färöarna.

Varje stickare hade gjort en färdig stickning och alla dessa stickningar stickades nu samman till en enda stor stickning.

Rött står för energi och kraft, intensitet, hetta, hjärta, glädje, frihet och så är det även julens färg.

I ena ögonblicket ställer konstnären Anders Lidén i Öje, Stigsjö på en stor biennal i Beijing. I andra ögonblicket har han en stor separatutställning i det stora konstgalleriet i Lodz i Polen. I tredje ögonblicket är han en av konstnärerna på en jätteutställning i Nürnberg i Tyskland.

Han såg också till att utställningen "Paris Härnösand", med konstnärer från 4:e arrondissementet i Paris, visades på Murberget. Anders Lidén är ett brinnande konstnärligt ljus och för det får han just ett sådant i julklapp.

Mer läsning

Annons