Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen kommer från Ångermanland

Satsa fredspriset på människor. Julen uppfanns i Ångermanland. Några åsikter på Kulturtorget den här veckan.

Annons

Fredspriskonserten är lite mer upprymd än den stora Nobelutdelningen. Varför? I kväll fredag sänder SVT1 Fredspriskonserten.

Lennart Lundberg, reporter

När pristagarna är lite tråkiga som Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, och Europeiska unionen, EU, behövs kanske lite mer uppsluppen musik. Viktiga organisationer, javisst. Men ack så tråkiga. Satsa på människor och inte på organisationer och var inte så politisk korrekt. Eller hur Torbjörn Jagland med flera i norska nobelkommittén.

Marcus Melinder, nyhetschef

Traditionen med en fredspriskonsert är relativt ung, bara 19 år gammal, och släpar därför inte på något tungt bagage, till skillnad från de strikt ceremoniella Nobelprisutdelningarna. Det finns helt enkelt lite större utrymme för utsvävningar i Oslo än i Stockholm.

Anna Wikner, reporter

Svårt att säga. Möjligen är det den enda dag på året när folk som samlas för att festa faktiskt tror att det kan bli fred på jorden. Gissar att det fungerar som stämningshöjare.

Vad skulle du säga om du var på statsbegravningen av Nelson Mandela i hans barndomsby nu på söndag?

Lennart Lundberg, reporter

Är övertygad om Madiba inte skulle velat ha så mycket pompa och ståt i samband med begravningen. Att han begravs i hembyn hade han nog inte haft något emot. Och han skulle inte vilja ha mig som gäst utan bara de närmaste så jag håller mig borta. Garanterat.

Marcus Melinder, nyhetschef

Tror inte att jag skulle få något tillfälle att säga något överhuvudtaget. Men om jag fick det skulle jag så klart instämma i hyllningarna av denne hjälte.

Anna Wikner, reporter

Skulle få tunghäfta. Dessutom vore det nog ofint på en sådan tillställning att påminna om att vi, i världsbäst-Sverige, håller på att utveckla en form av apartheid genom att rösta fram ett parti som helst vill skapa ett land utan besvärande inslag av människor som ser ut som Mandela.

Ett nytt svenskt juloratorium av David Saulesco, tonsättarlärling hos Fredrik Högberg i Nyland, har urpremiär i Själevads kyrka på lördag, i Härnösands domkyrka på tisdag. De nya juloratorierna har skrivits i Härnösand (Fredrik Sixtens juloratorium) och Nyland? Vad är det med julen och Ångermanland?

Lennart Lundberg, reporter

Gillar egentligen inte dessa juloratorier. Formen är för pampig. Dessutom är det nog tillfälligheter. Nu har ju Sixten hittat kärleken i Trondheim och David Saulesco är väl egentligen stockholmare? Så tyvärr Lars det är nog tillfälligheter.

Marcus Melinder, nyhetschef

Julen uppfanns i Ångermanland har jag hört någonstans. Så därför fortsätter en massa juliga saker att hela tiden strömma ut från det här landskapet.

Anna Wikner, reporter

Tomten kommer härifrån, sånt smittar. I rest my case.

Mer läsning

Annons