Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson om sprickan mellan stad och land

/

För andra gången i år har Mats Jonsson utställning i Kramfors. Förra gången var i januari då han ställde ut på konsthallen, vilket för övrigt var märkligt nog första gången någonsin han ställde ut där. Nu har Bollstasonen en utställning på Mannaminne, och den är utökad med några serier jämfört med hans tidigare på konsthallen, och dessutom är grundproblematiken fördjupad.

Annons

Det började i samband med utställningen i vintras då Mannaminnestiftelsens ordförande Karin Skoglund presenterade Mats för paret Åberg. Det resulterade i en gemensam utställning för Mats Jonsson och Anders Åberg i Stockholm.

– Det är så mycket som förenar oss två, men lika mycket som skiljer åt, säger Mats Jonsson.

Anders Åberg är stockholmaren som flyttade till Ådalen, medan Mats har gjort den motsatta resan. Båda är konstnärer, men de tillhör olika generationer.

– Den största skillnaden mellan oss två är Anders mycket större utblick, säger Mats.

Detta kan tyckas förvånande, men Mats menar att det är i själva verket en självklar konsekvens av den enorma sprickan mellan stad och land, som inte bara finns utan växer hela tiden. Klyftan är lika mycket ekonomisk som kulturell.

– Globaliseringsprocessen i kombination med internet och billigt flyg har kopplat ihop medelklassen med världen, samtidigt som det har avskärmat den från resten av Sverige. I Stockholm har man dåligt koll på Sverige, och huvudstaden hör mer ihop med andra storstäder i Europa och världen än sitt eget land, säger Mats Jonsson.

Han är orolig att det som en gång var en gemensam offentlighet är på väg att lösas upp. Det är sällan – om någonsin – som medelklassen i Stockholm ser resten av Sverige poppa upp. I förlängningen hotar att nationalstatens kontrakt sägs upp av storstäderna – där makten och pengarna finns.

Mats är rejält arg på kulturmedelklassens bristande insikt om sin egen privilegierade ställning. De serierna som är nya på utställningen på Mannaminne handlar just om det.

Med sina dubbla – och allt som oftast ambivalenta – perspektiv, med ett ben i Ådalen och ett i Stockholm, förskräcks Mats av hur skillnaderna växer och antar allt mer groteska dimensioner.

- I Midsommarkransen planeras det för en 70 våningar hög skyskrapa, i Bollsta gläds man åt att ett gatukök har rivits, säger Mats.

Utställningens huvuddel är en serie som publicerades för drygt ett år sedan i tidskriften Galago – som Mats för övrigt är redaktör för – och som ska ingå i en kommande bok som planeras till augusti nästa år.

Boken ska bestå av tredelar: en om Midsommarkransen där han bor nu, en om Bollsta där han har sina rötter, och ytterligare en är tänkt som en journalistisk undersökning av problematiken kring stad och land, varför blev det så här och vad kan man göra åt det.

– Oddsen är manipulerade till storstadens fördel, och jag vill förstå skevheten i systemet, säger Mats Jonsson.

Utställningen i Rundlogen pågår mellan 27/6 och 14/8.

Samma dag som vernissage för utställningen håller Mats Jonsson föredrag på temat Stad och land. Det är inledningen till en föredragsserie under sex måndagar framöver med bland annat Anders Åberg och kommunalrådet Jan Sahlén.

Mer läsning

Annons