Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens är Staffan Westerbergs skötebarn

/
  • Jens Nilsson, ursprungligen från Bjästa, har de senaste åren arbetat som professionell skådespelare. I Westerbergs pjäs spelar han Nils Holgersson.
  • Staffan Westerbergs pjäs Selma och Ågust har premiär på Stockholms stadsteater 28 februari. Westerberg gestaltar själv Strindberg, samt står för regi och manus. Anita Dahl spelar Selma Lagerlöf.

Dramatikern Staffan Westerberg hade ett tydligt krav när han skulle sätta upp Selma och Ågust på Stockholms Stadsteater.
Jens Nilsson skulle vara med i ensemblen. Annars blev det inget, punkt slut.

Annons

Bjästasonen Jens Nilsson befinner sig just nu i Stockholm där han repeterar Staffan Westerbergs pjäs Selma och Ågust. Så värst pjåkigt har han det inte. Bor på lägenhetshotell och repar mellan tio och fyra. På helgerna åker han hem till hus och fru i Indal utanför Sundsvall.

– Jag har ett pjäskontrakt som betyder att jag bara spelar i en uppsättning. Det är ganska ovanligt vid Stadsteatern, de flesta är med i flera och får jobba ihjäl sig från morgon till kväll, berättar han.

Staffan Westerberg ville ha just Jens vilket gav honom ett bra förhandlingsläge kring arbetsvillkoren.

Staffan Westerberg är mest känd för gemene man som skaparen bakom Vilse i pannkakan. Det slitna och uttjatade påståendet, att han förstörde en hel generation, kanske har bleknat med tiden. Westerberg har jobbat halvt i det dolda sedan de uppmärksammade produktionerna på 70 och 80-talen.

– Folk fattar inte hur mycket han gjort. Han är otroligt stor inom svensk teater och väldigt respekterad. Hans föreställningar spelas runt om i Sverige, förklarar Jens.

De arbetade tillsammans med produktionen Storgatan vid Norrbottensteatern och fattade tycke för varandra. Både arbetsmässigt och privat.

– Det är en ynnest att få repa med någon som går in för att man ska ha det bra.

"Selma och Ågust" gick först under det något knepiga namnet "Om hur Selma Lagerlöf hittade August Strindberg på damtoan i Royals vinterträdgård under nobelfesten anno 1909". Men Stadsteatern kortade ned titeln.

Handlingen utspelar sig vid nobelmiddagen då Selma Lagerlöf får ta emot nobelpriset i litteratur. På toaletten träffar hon August Strindberg och visst kan man lätt föreställa sig att Strindberg-begreppen könskamp och hjärnornas kamp når nya dimensioner.

– Det finns ingen fakta kring om de verkligen träffades men Staffan tyckte det vore roligt att se vad de skulle prata om ifall de träffades, de levde ju samtidigt, säger Jens.

I pjäsen figurerar Eva Gröndahl, Per Sandberg och Anita Dahl, för att nämna några. Jens spelar Nils Holgersson, en av några figurer ur Lagerlöfs skatt som dyker upp i pjäsen. Det är Staffan Westerberg som står för både regi och manus, och det är han själv som gestaltar August Strindberg.

Den 28 februari är det premiär. Därefter består Jens karriärsmässiga liv av blanka sidor. Han är frilansare och vet inte vad som finns bakom nästa krök.

– Jag hade förhoppningar att kunna komma tillbaka till Teater Västernorrland i höst men så blir det inte. Men allt är föränderligt och jag ska se om jag kan sälja in mina egna enmansföreställningar, säger han.

Mer läsning

Annons