Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jeanne Yasko får Olof Högbergplaketten

Annons
Jeanne Yasko får Olof Högbergplaketten

NorrDans Konstnärliga ledare Jeanne Yasko har tilldelats Norrlansdsförbundets hedersbelöning Olof Högbergplaketten för år 2002 för Västernorrlands län.

Länsfullmäktigers motivering:

"Jeanne Yasko kommer från Brooklyn, New York och har som chef för Norrdans i Härnösand säkrat den moderna dansens genombrott i Norrland.

Jeanne Yasko har varit med att bygga upp Norrdans från början. Med sitt stora internationella kontaktnät har hon skapat ett turnerande professionellt danskompani som profilerar dansens som kulturform för både Norrland och Sverige. Norrdans turnerar inte bara i Norrland utan i hela Sverige och även i Europa och Kanada med sina 8 dansare från många delar av världen.

Till de mer uppmärksammade föreställningarna hör Standing Waves som gått tre gånger i svensk TV. Fler nyskapande föreställningar av hög internationell klass planeras.

Jeanne Yasko har med sin karismatiska person och utstrålning lyckats göra det omöjliga möjligt och fört fram dansen som samtidskultur på hög nivå i Norrland. Därför får Jeanne Yasko Norrlandsförbundets Olof Högbergplakett för Västernorrland år 2002".

Olof Högbergplaketten delas ut i samband med Norrlandsförbundets årsmöte, vilket i år arrangeras i Luleå den 24 maj.

Olof Högbergplaketten tilldelas personer som har gjort framtstående kulturella gärningar. Förbundets länsfullmäktige i varje norrlandslän ger förslag till mottagare av hedersbelöningarna.

Mer läsning

Annons