Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jazzmusik handlar om nuet" – legendariska musiker möter elever på festivalen i Härnösand

/

Efter lunchutflykter till Hamnkrogen och en kryssning med Ådalen III hittade på fredag Öbacka Jazz och Bluesfestival tillbaka till jazzens Mecka i Ådalen, det klassiska Metropol. Elevgrupper från jazzkursen presenterade sig under kvällen. Världsstjärnorna Bob Mintzer och Adam Nussbaum behövde ingen presentation.

Annons

Bob Mintzer är en legendarisk saxofonist som har spelat med alla de stora inom jazzen. De som fick nöjet och privilegiet att spela med honom på Metropol var High Coast Jazz Orchestra och de gjorde det med den äran.

Adam Nussbaum är slagverkaren som sprider en enorm spelglädje omkring sig. Hans spel präglas av stark glöd och distinkt tydlighet. Han är också en skön och avspänd figur som har som mål med sitt musicerande helt enkelt att alla ska må bra.

Med sig hade han tre eminenta musiker: Tom Eddye Nordén på kontrabas, Ion Baciu lirade piano, och Gustavo Bergalli trumpet.

Både Mintzer och Nussbaum medverkade också som lärare under jazzkursen, tillsammans med flera av de svenska musikerna.

– Jazzmusik handlar om nuet, därför är det bra att ha lärare som är aktiva musiker och som befinner sig mitt i den kreativa processen, säger kursledare Fredrik Norén.

Det är sjuttonde året som kursen hålls i Härnösand, den är ett år yngre än själva festivalen. I år lockade kursen 35 ungdomar i åldrarna 15-25 år från hela Sverige, främst Stockholm-Uppsalaområdet.

Fredrik Norén understryker att kursen inte är någon elitsatsning, få av ungdomarna kommer att bli professionella jazzmusiker. Det handlar snarare om att utbilda dem i jazzmusik, för att säkra återväxten och skapa en välutbildad jazzpublik.

Att döma av fredagens konsert med kursens elevgrupper finns ingen anledning till oro för jazzens framtid i Sverige.

Under kvällen delades också Öbacka Jazz & Blues-stipendium ut till tenorsaxofonisten Julia Wiklund från Älandsbro.

Festivalen avslutas under lördagen med ännu en konsert med elevgrupper på Hamnkrogen, och senare på kvällen blir det en stjärnspäckad spelning med jazzkursens lärarband på St. Petrilogen.

Gregor Flakierski

* * *

Läs mer om Ångermanlands kulturliv och följ kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Läs mer: Dödsgrin som samhällskultur – Sweet Toof ställer ut i Nordingrå

Läs också: "Dags att göra upp med våldtäktskulturen"

Mer lokal kultur: Legendariskt konstnärspar ställer ut i Sollefteå

Mer läsning

Annons