Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har valt att bo i Norrland" – provokativ feminist och konstnär får 100 000 kronor

/

Magdalena Nordin, feministisk och anarkistisk konstnär från Umeå, får Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium på 100 000 kronor.

Annons

Stipendiet delades ut i samband med stiftelsens årsstämma på Hotell Hallstaberget i Sollefteå på fredagen. Ytterligare två konstnärer, Hanna Holmgren och Axel Larsson, tilldelades varsitt vistelsestipendium på Ricklundsgården.

Magdalena Nordin är född 1980 i Umeå. Hon är utbildad på Konstfack och tog sin master 2009 i Fri konst i Stockholm. Hon arbetar med text, video, foto, konceptkonst, måleri och performance. Många av hennes arbeten verkar utanför konstvärlden och ibland utan konstnärlig avsändare. Hennes sätt att arbeta har koppling till situationismen där konstnären använder metoden att förvränga verkligheten, skapa förvirring för att väcka frågor och få en passiv åskådare att bli kritisk.

– Mitt konstnärskap är starkt präglat av min uppväxttid med politisk medvetenhet, veganism, anarkism och gräsrotskultur. Jag har valt att bo i Norrland och influeras av den omgivning som finns här, säger Magdalena, som bland annat uppmärksammats under sitt alias som bloggaren Lena Gerner och för den egenproducerade dokusåpasatiren Kulturkampen.

Juryns motivering lyder:

"Magdalena Nordin förvirrar betraktaren. Hon är en konstnär och feminist som tar spjärn mot det etablerade i ett provocerande, mångsidigt, modigt och humoristiskt konstnärskap, som inbjuder till nya tankar och reflektion."

Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium delas varje år ut till en ung konstnär under 40 år som verkar, eller har rötterna, i Västerbotten eller Västernorrland. Det är ett utdelningsstipendium som inte går att ansöka om, och har blivit en eftertraktad utmärkelse bland länens konstnärer. Bland tidigare mottagare kan nämnas Ida Rödén, Anders Sunna och Knutte Wester.

– Konstnärsstipendiet är ett av de största av sitt slag i Norrland. Det känns både viktigt och roligt att vi kan uppmuntra lovande norrländska konstnärer till fortsatta kulturgärningar, säger Maria Hedblom, Sparbanksstiftelsen Norrlands ordförande.

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Krönikor av Katarina Östholm:

Landsbygden behöver inga bidrag – det är städerna som är probemet

Den gröna bluffen - om miljöbilar och andra vackra lögner

Om kvällen hörs koltrastens sång – en historia om landsbygdens minnen och drömmar

Dödsstöten för landsbygden – om det brutna kontraktet mellan stad och land

Miraklet i Doze River – om pojken i skogen som aldrig fick lära sig prata

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister

Mer läsning

Annons