Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara änglar, rosor och smärta

NÖJE.
Den som lever i illusionen att Expanders är traditionellt dansband får omedelbart tänka om. Musiken är nu för tiden genomsyrad av rock, dryper av country och stänker av blues.

Annons


Expanders är inga gröna nykomlingar på dansbandsscenen med tanke på att bandet grundades för snart 20 år sedan. Ändå är inget sig likt.

Med gitarristen Jan-Åke Lahti som är utbildad på klassisk gitarr, sångaren Peter Stenlund som parallellt sjunger i hårdrocksbandet Laudamus, trummisen Simon Lundin som varit nergrävd i jazzmusik och med basisten Håkan Johansson som är klassiskt skolad i kontrabas är dansbandet något utöver det vanliga.

Expanders är en skön sammanstrålning av olika världar. Vi har mötts någonstans mitt emellan allt där vi spelar en gitarrbaserad dansmusik där både country och blues ligger oss varmt om hjärtat, säger Jan-Åke Lahti.

Folk blir ofta tagna med överraskning när de hör Expanders nu för tiden. Många lever fortfarande i villfarelsen att bandet Expanders dansorkester som startades av fyra tonårskillar i tufsiga frisyrer och matchande kavajer från Boden fortfarande följer formulär 1A för svenska dansband.

Men nu sjunger de själva istället för att ha en sångerska längst fram på scen och de matchande kostymerna hänger undangömda långt bak i garderoben.

Folk som ser oss live brukar reagera: Wow, spelar Expanders den här typen av musik? Vi trodde att det var en traditionellt dansband. Det har skett en otrolig ändring i våran musik de senaste åren, säger Jan-Åke Lahti med skratt i rösten.

Men att bandet är kunnigare musikmässigt, vågar pröva nya saker och levererar dansbandsmusik influerad från musikvärldens alla håll och kanter förändrar inte deras målsättning:

Folk ska vilja dansa när de hör oss och det gäller det för oss att hitta ett skönt gung i musiken.

Expanders stadiga musikaliska grund gör deras breda repertoar till något av en upplevelse för alla besökarna när de spelar på Dubbelpuben på Parken. Jan-Åke Lahti ser fram emot att överraska publiken:

Vi är inte längre ett traditionellt dansband och vi formar musiken på vårt sätt, även om vi är trogna originalet. Änglar, rosor och smärta i all ära, men alla kanske inte vill dansa till den musiken hela tiden. Att vi spelar Sex bomb av Tom Jones och följer upp med Walking by myself av Gary Moore är inga problem, publiken hänger med på noterna.

FAKTA//Expanders
Var: Parken
När: Juldagen
Tid: 21.30 02.00
Åldersgräns: 20 år

Medlemmar:
Jan-Åke Lahti, gitarr
Peter Stenlund, sång
Simon Lundin, trummor
Håkan Johansson, bas

BOEL BERMANN

Mer läsning

Annons