Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrisamhällets kulturarv

Annons
Industrisamhällets kulturarv

Vilket värde har Västernorrlands industriarv? Om om det är självklart stort, hur ska vi förvalta det?

Det är en utgångspunkt för det stora EU-stödda projektet Industrisamhällets kulturarv som sedan starten förra året har ett stort antal projekt i gång och ytterligare ett antal projekt i ôpipeline". Seminariet Västernorrlands Industrihistoria i Härnösand, på torsdag och fredag, kan uppfattas som en ordentlig signal att någonting är på gång.

Seminariet är ett initiativ från förre vägdirektören och numera kulturhistoriske forskaren Göran Ullberg i Härnösand.

- Här på seminariet ges kunskaper som jag borde ha haft när jag var vägdirektören och hade något att bestämma om, skrattar Göran Ullberg som mottogs med öppna armar av Jan Sahlén och Jonas Walker på Industrisamhällets kulturarv när han kom med sin seminarieidé, som han då tänkte sig som ett utbildningsseminarium främst för Härnösands Pensionärsuniversitet.

Hans idéer om att lyfta fram och sprida kunskap om länets industrihistoria var precis vad Industrisamhällets Kulturarv, i alla fall delvis, syftar till.

- Vårt syfte är dessutom att göra kulturarvet lönsamt. Allting ska vara lönsamt idag och det är fullt möjligt med lite fantasi att skapa klirr i kassan, säger Jan Sahlén.

I nuläget finns ett 20-tal projekt över hela länet som på olika sätt kan sägas ingå i Industrisamhällets kulturarv. Allt från dokumentärfilm om Domsjö såg till tevedokumentär om Sundsvalls stenstad. Och däremellan en hel del projekt i Ådalen, som till exempel ett om Graninge Bruk och ett med namnet Kulturarv Köjaviken.

Det västernorrländska industrisamhällets kulturarv är precis lika märkvärdigt som Glasriket i Småland, eller Järnriket i Gästrikland. Härnösands respektive Sundsvalls trävarudistrikt var ett sågverksindustriellt världscentrum.

- På såna platser som verkligen lyft fram sin dynamiska industrihistoria ser man också de ekonomiska effekterna, som Jonas Walker säger.

- Först när vi fått detta att genomsyra samhället ser vi de ekonomiska effekterna och dessutom stärker vi vår egen självkänsla och identitet, säger Jan Sahlén som har stora pengar i ryggen när han talar.

Industrisamhällets kulturarv omsluter 92 miljoner kronor så här långt. Finansieringen bygger på 1/3 strukturfondsmedel från EU, 1/3 nationella medel och 1/3 privata engagemang. Projektet pågår till december 2002 och därefter är det meningen att det mesta skall vara i full rullning.

Nästa år blir det fler seminarier. Bland annat kommer det politiska kulturarvet, läs Ådalen 31, att behandlas. Vad har samhällsutvecklingen inneburit för kvinnorörelsen. Hur utvecklade industrisamhället sina former för parlamentarism? Hur ser beslutsprocessen i det nya kunskapssamhället ut?

Industrisamhällets kulturarv har också en ansökan inne om ett forskningsprojekt om industrisamhällets historia.

- Det blir på professorskompetensnivå och det känns lämpligt när Mitthögskolan nu koncentrerar all humaniora till Härnösand, säger Jan Sahlén.

Lars Landström

Mer läsning

Annons