Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I skymningslandet mellan fantasi och verklighet

/
  • Passing by heter detta verk av Christina Västerbo. Olja, knappar och virkning på duk.
  • Ulf Lundqvist alla verk oavsett material finns det någon koppling till de teckningar han är känd för att göra.

Nu är hon åter på hemmaplan Christina Västerbo,

Annons

– Jag bodde bara här i Härnösand som pytteliten. Jag är uppväxt i Lycksele och bor i Umeå, berättar Christina Västerbo, som ser fram emot att nu få ställa ut i sin födelsestad.

Hennes målningar befinner sig i skymningslandet mellan fantasi och verklighet, Hon vill att målningarna ska illustrera ett skeende. Där en bild slutar tar den nästa vid. Det blir som en resa utan början och utan något tydligt slut. Hon blandar olika material som färg, kol, tusch, knappar, tejp, tråd och vill hitta bilder som förenar konsten med det verkliga livet. Att sy på duk och låta hängande trådar stärka bilderna är också ett av hennes arbetssätt.

– Men här använder jag inte linneduk som är svårare att sy på, säger hon.

Att sy kan ses som politiska associationer. Ett verk heter textilfabriken. Det går att associera till kvinnors slit i låglöneländer.

Hennes bilder och färgval gör utställningen intressant och att några verk inte är alltid vad man tror. Det gör utställningen värd att titta lite närmare på.

I galleriet visar Härnösands Konstförening bilder av Ulf Lundqvist, konstnären och serieskaparen "Assar". Men här handlar det inte om serieteckningar utan om måleri. Men visst känner man igen hans figurer från serietecknandet. Men mitt i all humor finns det ett djup och ett allvar och ett vemod i hans målningar. Ulf Lundqvist kommer från Norrköping och bor och verkar i Kolmården.

En av bilderna han har med sig är en akryl målat på en rullgardin.

– En rullgardin är ett bra material. Jag kan ta med mig ett verk i en rulle. Annars hade den krävt transport, säger Ulf Lundqvist som ser konstnärskapet som ett komplement till serietecknandet.

– Här kan jag vara helt fri och bara släppa loss, säger han.

Men samtidigt kan de som sett hans teckningar väl känna igen sig bland hans målningar.

KONST

Patchwork Quilt

Christina Västerbo

måleri och objekt

Härnösands Konsthall

Ulf Lundqvist

målningar

Galleriet, Härnösands konsthall. Utställningarna hänger till den 5 januari.

Mer läsning

Annons