Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I brudens vackra tid

/
  • Brudklänningar och Ångermanlandsbrudar från Murbergets samlingar visas i nya utställningen
  • Leo von Euler har formgivit utställningen tillsammans med Viktoria Melinder. Murbergets avdelningschef Hjördis Ek kan nog förutsätta att utställningen
  • Anna-Lisa Vikners brudklänning som hon hade när hon gifte sig i Ramsele kyrka 1860.
  • En modern  brudklänning som Viktoria Melinder gjorde 2009.

Ångermanlandsbruden är bland det mest karaktärsfulla svensk folkkonst kan visa upp. Den sista Fröken Ångermanland, Thères Ulander från Härnösand, framgångsrik radio- och tevejournalist, invigningstalar när utställningen öppnar på söndagen.

Annons

Ångermanlandsbruden är en viktig del av den nya utställningen "I Brudens tid" på Murberget.

– När museet invigdes för 20 år sedan var det med en utställning med Ångermanlandsbrudar och under årens lopp har vi fått många frågor, "kan ni inte visa Ångermanlandsbrudarna igen?", säger Katarzyna Forsberg som producerat utställning tillsammans med Leo von Euler.

Han konstaterar också att tiderna inte förändrat sig när det gäller bröllopet.

– Det är en renässans för det storslagna kyrkbröllopet. Det är intressant, vad är det man vill åt? Högtidligheten. Men vad är det som är högtidligheter?

Det livslånga äktenskapet är fortfarande det som gäller. 50 000 gifter sig varje år. 20 000 skilsmässor visar att äktenskapen inte alltid håller.

Katarzyna Forsberg konstaterar att den katolska kyrkan har en annan syn på skilsmässan. Den katolska kyrkan skilsmässa när äktenskapet inte kunnat fullbordas men i stort sett inte av någon annan anledning.

Annars är bröllopet samma stora sak i alla kulturer och tider.

Murberget har plockat fram ett antal brudklänningar ur sina samlingar. Bland annat två svarta brudklänningar från mitten av 1800-talet. Brudklänningar var svarta på den tiden. Vita klänningar var begravningar.

Den vackraste brudklänningen är den som Vendela Aspegrén hade när hon gifte sig med Theodor Hellman, skaparen av Murberget. Brudklänningen användes sedan ett antal gånger i släkten. Den sista brud som gifte sig i den vackra klänningen gifte sig 1968.

Den enda brudklänningen som inte kommer från Murbergets samling är en modern brudklänning av Viktoria Melinder, textilkonstnär från Nordingrå, som formgivit utställningen tillsammans med Leo von Euler.

Det finns ett diskussionshörn i utställningen och där kommer nog många att bli sittande ganska länge. Vilken tid är egentligen "brudens tid"? Om alla tider är brudens tid, varför vill vi att det ska vara så?

Murberget har plockat fram fem Ångermanlandsbrudar från sin samling.

Brudpällen ovanför brudklänningarna påminner om något som fanns in bit in på 1700-talet. Brudpällen hölls över brudparet under mässan och festmåltiden och ingen vet egentligen varför. Skulle den skydda mot onda makter? För att visa ödmjukhet mot brudparet?

Mer läsning

Annons