Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllade folkmusikbandet Bjäran spelar in i Nora

/
  • Varje låt kan ta mellan 2 till 16 tagningar och det är intensivt att spela in. Martin von Schmalensee, Magdalena Eriksson, Peter Bonde, Christian Cuadra och Mattias Mårtensson.
  • Magdalena Eriksson från Gottne är en av musikerna i det hyllade folkmusikbandet
  • Martin von Schmalensee har jobbat med musik i många år både som musiker och producent för bland annat Kent och som ljudtekniker. Nu producerar han folkmusikinspelningar i sin egen studio i Hol.
  • Bjäran som har prisats för sina ösiga liveframträdanden. Mattias Mårtensson från Gottne spelar trummor i

Folkmusikbandet Bjäran spelar in sin första skiva i den gamla silversmedjan i Hol, Nora. Studioteknikern Martin von Schmalensee ser till att musiken blir ösig men med melankolisk klang.

Annons

Det är skillnad på att stå på scen inför publik och att plötsligt höra sitt eget instrument i ett par hörlurar. Utmaningen blir att få musiken "scenisk" genom ljud.

Martin von Schmalensee har jobbat med musik i över 30 år både som musiker och producent för bland annat Kent och som ljudtekniker. Under en inspelning försöker han inte ändra musikernas sätt att spela men deras uppfattning när de spelar.

– Det är ofta små nyanser det handlar om och det gäller att hitta rätt sorts språk mellan mig och de andra, säger han.

Bjäran som har prisats för sina ösiga liveframträdanden har ändrat sin framtoning inte enbart med namnet på skivan "Ack ve".

– Vi har sökt melankolin och det finns många saker att gå och vara frustrerad över som vi har försökt förmedla, säger Magdalena Eriksson på fiol.

Bandet bildades för ett år sedan och de fyra medlemmarna kommer från Gottne, Mellansel och Sundsvall. De fick första pris som Årets unga folkmusikband 2012 och prispengar från Benny Andersson.

Bjäran var enligt sägner ett oknytt som på uppdrag av bland annat "häxor" stal mjölk och andra föremål, en historia som både Magdalena Eriksson och Peter Bonde fått höra från sina äldre släktingar.

Magdalena Eriksson håller sig kring huvudet när hon försöker förklara vad det melankoliska kommer ifrån i deras skiva, men även att spela in musik under flera dygn kan vara frustrerande. I nästan varje hörn finns en säng och kaffebordet står i hjärtat av studion, kaffekopparna har gamla cd-skivor som underlägg.

– Det är svåra dagar fulla av fokus, säger Martin von Schmalensee.

Innan de kom till studion har bandet bott ihop två månader i en stuga i Östersund för att repa.

– Vi har alltid varit utspridda annars och bara repat ihop ett par gånger om året förutom alla live-spelningar, säger Peter Bonde som spelar gitarr och mandola.

De viktigaste som Martin von Schmalensee upptäckt för att få en inspelning att fungera är humor, pauser och inte mer än tio timmars arbete per dag. När han jämför med att ha en studio i Stockholm är det just tiden som är den stora skillnaden. Här kan han ge inspelningar med hög kvalité men utan tidspress därför att kostnaderna inte är så höga. Det är bland annat därför Bjäran valt att spela in här, men även för att det är hemma.

Missa inte att lyssna och se när bandet hör på sin färska låt "brorsans båt".

Mer läsning

Annons