Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjdpunkter i teatervåren i Ångermanland

/
  • Benneth Fagerlund och Ronny Eriksson gör
  • Ingmar Virta, Gisela Nilsson, Helena Svartling, Marie-Thérèse Sarrazin (saknas på bilden), Iso Porovic och ytterligare en skådespelare kommer att medverka i Teater Västernorrlands stora komedi Sockerdagar under våren.
  • Björn Gustafsson och Berit Carlberg spelar Änkeman Jarl i både Härnösand och Örnsköldsvik under våren.

Pärleporten kommer att sjungas med musikalitet och kläm på teaterscenerna i Härnösand och Örnsköldsvik under våren 2009.

Annons

Anledningen är att Riksteatern kommer med Vilhelm Mobergs mycket populära Änkeman Jarl. Förutom Pärleporten sjungs också O store Gud och Gyllne morgon med flera sånger från i den frireligiöst lagda småländska landsbygden som en naturlig del i föreställningen. På scenen ses Björn Gustafsson, Berit Carlberg, Inger Nilsson, Amelie Fleetwood, Göran Forsmark, Magnus Byström och Krister Ulvenhoff. Regi Jan de Laval

Änkeman Jarl är en av Vilhelm Mobergs mest älskade komedier. Handlingen utspelar sig i slutet av 40-talet. Gamle korpral Jarl har förlorat sin älskade hustru och märker ganska snart vad en kvinna betyder för hemmets skötsel och trevnad. De båda döttrarna, den ena ogift och den andra med fästman, vill båda ärva stugan. Även grannen Gustavia, som är nybliven änka, hjälper gärna Jarl med tvätten och är allmänt inställsam. Jarl är mycket snål och uträknande och på själva lysningsdagen med änkan Gustavia bryter katastrofen ut.

Anna Hanna & Johanna är också ett trumfkort. Pjäsen handlar om tre generationer kvinnor och är skriven av Marianne Fredriksson som är en av våra mest älskade författare. Regionteater Väst har satt upp föreställningen med sju mycket välmeriterade skådespelare i rollerna. Det blir med andra ord en välfylld helafton om tre spännande kvinnor. Hanna föds i slutet av 1800-talet och blir som tolvåring mycket brutalt våldtagen och som en följd av detta gravid. Hon stämplas som hora och sedan följer händelserna slag i slag. Sverigepremiären blir i Uddevalla den 17 januari.

Marianne Fredriksson avled 2007 80 år gammal. Hon gav ut 15 romaner och blev översatt till 47 språk.

Sockerdagar är den tredje föreställningen som har stora utsikter att göra succé under våren. Det är Teater Västernorrlands egen uppsättning där Martin Lindberg står för både manus och regi. Det räcker med att skriva Krom ljuger inte för att alla ska förstå vad det handlar om. Den föreställningen var också hans verk med stor succé på Västernorrlands scener och i Västerbotten inom ramen för samarbetet teatrarna emellan.

Sockerdagar handlar om fem helt vanliga människor som förenas i ett stort intresse för dansbandsmusiken och travkuponger. De jobbar i godisfabriken, i kassan på ICA och Lenita som är egen företagare och dansbandssångerska. I föreställningen finns också hennes arbetslöse bror Janne. Och en vacker dag slår turen till. De vinner tidernas storvinst. Sedan följer händelserna slag i slag på ett minst sagt dråpligt sätt. Det här är en helt nyskriven pjäs med urpremiär den 28 februari 2009.

Nedan följer ett sammandrag över vad som händer på landskapets scener under våren. Nya föreställningar kan tillkomma.

 

7 februari. Änkeman Jarl, se text ovan.

18 mars. En gammal koffert. På scenen Caroline Harrysson, Annika Olsson och Patrik Wiberg. Regi: Gunnel Samuelsson. En komisk kavalkad utlovas med texter av Helena Nyblom (1843-1926) född i Danmark och verksam i Uppsala och Maria Jotuni (1880-1943) verksam i Finland. De bästa scenerna ur dessa författares verk ges i två akter.

13 mars. Anna Hanna & Johanna, se text ovan

18 april. Sockerdagar i Kristinasalen, se text ovan.

 

13 mars. Anna Hanna & Johanna, se text ovan

15 april. Sockerdagar, se text ovan.

4 maj. Rum för rasande, ett utbrott i två akter. Det är en föreställning av och med Ronny Eriksson. Han är tillbaka med en helt ny humorföreställning och utlovar en bärsärkagång bland journalister, politiker, telefonförsäljare, ekonomer, fnask, fjollor, feminister, försäkringskassan, facket och annat som kan reta människor till vansinne. Musiker är Benneth Fagerlund.

 

Torsdag 26 februari. Bortom havet av ensemblen Albatross. Det är en föreställning med två medverkande på scenen och handlar om den fattige pojken Achille som växer upp i en liten fiskeby på Afrikas västkust. Till kusten kommer stora fiskebåtar och befolkningen som lever på fisket ser sin försörjning försvinna. Det här är en föreställning om globalisering och rättvisa som kommer att ges i Svanö Folkets park.

20 mars. Guds clown som ges i Järnsta kulturhus. Det är en stand up komedi och predikan med ett djupt budskap om de allra svåraste bibeltexterna.

Juni 2009. Datum är ännu inte fastställt för ett stort franskt gästspel. Det blir akrobatik och dockteater långt utöver det vanliga med tolv artister och mycket rekvisita. Föreställningen kommer att ges i ett tält som ensemblen har med sig. Det blir en stor föreställning som vänder sig till en publik även utanför Kramfors kommuns gränser. Föreställningen "Le Bal des fous" ges av de två franska teaterkompanierna La Compagnie des Chiffonnieres och Le Quarantieme Rugissant.

 

6 februari. Änkeman Jarl, se text ovan.

27 februari. Syskonbädd. På scenen David Rangborg, Willy Boholm, Patrik Voight, Maria Selbing, Annette Stenson-Fjordefalk och Monica Wilderoth. Regi Jenny Andreasson. Det här ett humoristiskt existentiellt drama om solidaritet, frigörelse och kärlek. Pjäsen hade urpremiär redan 1931 och håller fortfarande i moderniserad tappning.

11 mars. Anna Hanna & Johanna, se text ovan.

31 mars. Ulla Skoog & Trond Lindheim trallar vidare. Det komiska paret är nu ute på en ny turné. Alla som såg de underfundiga humoristerna med sina satirer och bitska kommentarer förra gången förstår att teaterföreningen i Örnsköldsvik gärna satsar på en uppföljning.

4 april. Sockerdagar, se text ovan.

27 april. Sound of Musicals. En riktig helkväll för musikalälskare kan utlovas med ett pärlband av sånger ur de bästa musikalerna med Åsa Fång, Qyunn Björge, Stephen Brandt-Hansen och musikerna Dan Lindén och Lisa Reuter. Alla är mycket välrenommerade i genren.

Mer läsning

Annons