Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga kusten till Frankrike – en utställning från förr till nu

Under parollen "Från förr till nu" har konstnärerna Per Julius och Lisa Nyström smyckat ut sommarhusets övervåning i Sörvåge med blandade verk från dåtid, nutid och tiden däremellan.

Annons

Per Julius och Lisa Nyström har valt ett retrospektiv för sin utställning, men uttrycket

Utställningen som koncentrerats till tre dagar inrymmer såväl oljemålningar, litografier och akvareller. I den ljusa övervåningens ateljé får Per Julius välkända Höga kusten-motiv i olika årstider samsas om utrymmet med franska byar och Lisa Nyströms frukter på fat. Urvalet har gjorts med magkänsla.

– Det är olika grejer, motiv vi gillar som förmedlar någonting, säger Per Julius.

För trettio år sedan flyttade konstnärsparet till Frankrike och bosatte sig där och utställningen är även ett jubileum för att fira detta.

Trots trettio år i Frankrike tillbringas sommaren fortfarande traditionsenlig på hemmaplan. Miljöombytet skapar perspektiv och Per Julius berättar att det får honom att se sin omgivning med nya ögon.

– När jag kommer till Höga kusten är det alltid samma Höga kusten, det är inte så mycket som händer där, men jag ser det på ett annat sätt.

Tavlan föreställande Peter Forsberg tillhör den privata samlingen.

Flera av konstverken är till salu, men här finns även en del privat, som en målning föreställande Peter "Foppa" Forsberg mitt i naturen, iklädd pikéskjorta och jeans.

– Jag gillar hans vargögon, hans skarpa blick, säger Per Julius.

För att fånga rätt stämning skissar och målar Per Julius alltid av sina motiv på plats. Han blickar upp mot ett par som förälskat håller om varandra på den gamla ångbåten Ulvö express, ett verk från eran "förr".

– Jag är alltid på plats när jag målar, jag kan inte hitta på. Det är en känsla av hur jag upplever det, säger han

Ett luktkort av Lisa Nyström. Skrapar man i det grå fältet ska en lukt av surströmming spridas.

På ett bord ligger det vykort med båda konstnärernas motiv i små högar. Per Julius plockar upp ett av korten med Lisa Nyströms motiv av en surströmmingsburk. Det är ett luktkort. Skrapar man i den grå rutan sprider sig lukten av surströmming. Surströmmingsspad blandades i tryckpressen, men det var svårt att riktigt få till den rätta lukten.

Mer läsning

Annons