Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitlers sexuella ingenmansland

Annons
Hitlers sexuella ingenmansland

Böcker

Lothar Machtan

Hitlers hemlighet - En diktators dubbeliv

Forum

Var Hitlers kvinnohistorier bara kamoflage? Hade han i unga år i Wien och M¸nchen tidvis livnärt sig som prostituerad? Köpte han sex av unga män under sin tid som partiledare?

Den tyske historieprofessorn Lothar Machtan svarar ja på dessa frågor i sin bok Hitlers hemlighet som lanserades i måndags över hela världen. Det är mycket ovanligt att böcker har samma utgivningsdag i Europa, USA, Japan, Brasilien - och Sverige. Frågan är om det någonsin tidigare hänt. Aftonbladet köpte in sig på scoopet genom att publicera utdrag ur boken i söndagens tidning.

Övriga tidningar fick recensionsexemplar först i går.

Vad har då professor Machtan att komma med? Onekligen en hel del även om boken är långt ifrån något egentligt scoop. Här bevisas ingenting om Hitlers sexuella natur. Men Machtan radar upp indicier och övertygar nog de flesta läsare om att en viktig del av Hitlers natur, kanske den viktigaste, var hans märkliga sexuella ambivalens. Machtans linje är att Hitler var homosexuell. Han radar upp massor av omständigheter som pekar i den riktningen. Men Hitler levde uppenbarligen inte ut sin homosexualitet. Ernst Hanfstaengl var Hitlers nära vän under 20-talet. Han var själv troligen homosexuell och gjorde sig stora besvär att lösa gåtan om Hitlers sexuella identitet. Hans diagnos var att Hitler var "partiellt impotent" och han talade om "hans böjelse som 175:a". Hitler levde i ett "sexuellt ingenmansland".

Hanfstaengel tappade Hitlers förtroende och kom senare att fly från Tyskland. När kriget bröt ut satt han sedan länge i England och bedrev därifrån något slags utpressningsspel mot Hitler. Några sensationella avslöjanden kom dock aldrig från Hanfstaengel. Hanfstaengels uppfattning att Hitler lutade mot homosexualitet är ett indicium som kan användas åt båda hållen. Om Hanfstaengel, som inte fördömde homosexualitet utan snarare ville att Hitler skulle leva ut sin läggning, inte kunde bevisa den, vem kan då göra det?

Machtans bok är ändå en spännande, grundlig och seriös utredning i ett ämne som måste vara centralt i varje vettig helhetsbedömning av Adolf Hitler.

Lars Landström

Mer läsning

Annons