Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk utställning i Örnsköldsviks parker

För tio dagar sedan startade en ny utställning med fotografier från Örnsköldsvik för 100 år sedan. Fotografierna är tagna av fotografen Werner Wångström och är utplacerade i Museiparken, Örnparken och Stadsträdgården.

Annons

I Museiparken, Örnparken och Stadsträdgården finns sedan den 18 juni ett flertal svartvita fotografier upphängda på svarta trätavlor. Bilderna är en del av den nya utställningen "För 100 år sedan". Det är Örnsköldsviks museum som ligger bakom utställningen som visar fotografier tagna över Örnsköldsvik för 100 år sedan. I de flesta fall är fotografen Werner Wångström som drev stadens, på den tiden, största fotoateljé. Bilderna är utplacerade på samma ställen där de ursprungligen togs.

Fotografi av Werner Wångström i Museiparken.

"För 100 år sedan" har anknytning till en större utställning som handlar om den historiska Länsutställningen i Örnsköldsvik 1916. Museiintendenten Maggis Frisk jobbar med båda utställningarna och hon förklarar hur stor Länsutställningen 1916 var.

– Då hade centrala Örnsköldsvik 4000 invånare men det kom 134 000 personer från hela Sverige på fem veckor. Sammanlagt fanns det runt 1000 utställare och över 400 föremål. Det är än idag den största utställningen i Örnsköldsvik, säger hon.

Maggis Frisk visar bilder från Länsutställningen 1916.

Werner Wångströms fotografier över Örnsköldsvik i de olika parkerna är, precis som museets andra utställning, en del av uppmärksammandet av det historiskt viktiga året 1916 för Örnsköldsvik.

– Utställningarna är viktiga för att det var 100 år sedan Länsutställningen tog plats, säger Maggis Frisk.

Viktoriagatan för 100 år sedan.

Mer läsning

Annons