Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela familjen ställer ut på majoren

Annons
Hela familjen ställer ut på majoren

Under den gångna helgen har det varit två vernissager på Majoren i Sollefteå. Båda utställningarna knyter an till konstnärsparet Pär Andersson och Astrid Theselius som sedan 1980-talet är bosatta i Lidgatu, Ångermanland.

På söndagen invigdes konstutställningen Familjen Andersson i Lidgatu på Majorens bottenvåning. Det är det äkta konstnärsparet Andersson/Theselius som tillsammans med sina fyra söner och sin dotter ställer ut delar av sin konstproduktion. Det är förvisso inte första gången som familjens breda utbud visas upp under samma tak, men vernissagen var välbesökt trots att man redan under lördagen hade kunnat ta del av verk av Pär Andersson och Astrid Theselius då Pär Anderssons trädgård invigdes under pompa och ståt.

Hela mellanvåningen på Majoren har smyckats och förskönats med något som närmast kan liknas vid ett manifest, ett slags sant erkännande av en lång produktion från en stor konstnärsfamilj.

Pär Anderssons trädgård består i huvudsak av verk av konstnären själv men samtliga andra familjemedlemmar finns representerade på våningen.

Också nere på bottenvåningen finns flera guldkorn. Dottern Johanna Birkeland visar upp bland annat oljemålningen "Norsk skogsman" och ett hus med två damer, gjort i papier maché vid sidan av sina akvareller.

Jonas Theselius har med sex mindre verk som inte fått några namn i den folder som fanns tillgänglig vid vernissagen.

Tvillingarna Olof Theselius och Erik Andersson har några av sina akvareller bredvid varandra och man har bland dessa gestaltat hus i Lidgatu och familjeliv.

Astrid Theselius visar såväl akvareller som temperamålningar och akvarellen "Fruktskål" hamnar i blickfånget omedelbart när man kliver igenom öppningen till galleriet. Pär Anderssons verk finns sist i rummet om man går medsols och först av hans målningar kommer "Fridsriket" som värmer på djupet in i själen. Pär Andersson har både akvareller och temperamålningar med på familjeutställningen som pågår i ytterligare några veckor.

Vid söndagens vernissage deltog också den av parets söner som inte ställt ut konst på duk på Majoren. Det är formgivaren Mats Theselius som på plats i lokalerna istället visar flera av sina omtalade skapelser; älgskinnsfåtöljen i metall, anden i flaskan-spegeln, National geographic-skåpet och morotsstativet. Det sistnämnda är en skapelse med såväl morotshållare som dipskål.

jane romgard isaksson

Mer läsning

Annons