Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand i kortfilmens centrum

Annons
Härnösand i kortfilmens centrum

Den digitala revolutionen har fört med sig att det görs mer kortfilm i Sverige än någonsin. Men hur hittar filmarna varandra? Hur hittar de publiken? Jo, via Härnösandsföretaget Paradiso som består av fyra unga killar som älskar kortfilm och vill skapa möjligheter för bra kortfilmare att nå ut.

Redan för ett år startade hemsidan www.paradiso.se som är en projektplats där kortfilmare kan presentera och visa sina filmer, få dem överförda till digital form om det behövs, få tips och hjälp för kortfilmsproduktion, få hjälp att hitta filmmusik och mycket annat. I dagarna startar också Paradiso prenumerationstjänsten Den nya svenska filmvågen som på cd-skivor, dvd från nummer två, samlar mycket av den bästa kortfilmen.

- Filmarna blev överlyckliga när vi startade, säger Johan Eriksson som ger ett konkret exempel på vad kortfilm kan leda till:

- Josef Fares, han gjorde 50 kortfilmer innan han gjorde Jalla, Jalla. Och Roy Andersson började med kortfilmer, nästan alla har börjat med kortfilm.

Därmed inte sagt att långfilmer är målet. Paradiso-gänget Johan Eriksson, David Pettersson, Björn Alexandersson och Tony Söderlind tror på kortfilmen som en egen konstart som i allra högsta grad har framtiden för sig.

Paradiso sitter sedan starten för ett år sedan i en lokal i kontorshotellet för kulturarbetare Skutan i Härnösand. Inte många känner till deras existens och vet någonting om vad de håller på med. I den aktuella kortfilmsbanken på nätet finns110-120 filmer som man alltså kan ladda hem och titta på. Eller titta på i strömmande format, om man nu råkar ha bredband.

Under året Paradiso varit igång har killarna åkt runt till olika filmfestivaler och presenterat sig och byggt upp ett förtroende i branschen. Mycket tyder på att Svenska Filminstitutet kommer att stödja Paradiso. Paradiso samarbetar med de lokala filmcentra som finns i landet och ett kommande nummer av Den svenska filmvågen kommer att samarbeta med den största kortfilmsfestivalen i landet, Novemberfestivalen i Trollhättan.

Paradiso tar dock inte emot vad som helst i kortfilmsväg.

- Vi gör en kvalitetsmässig bedömning. Hur är den tekniska kvaliteten? Dramaturgin? Vi sa nej till en mycket påkostad film, gjord i 35mm-teknik, som vunnit festivalpriser. Men det var på festivale för fetischfilmer och sånt vill vi inte ha, då blir vi lätt den genren, säger Tony Söderlind.

Hur ska en bra kortfilm vara?

- Så kort som möjligt! Och den ska ha tempo och får inte kännas utdragen, säger Johan Eriksson.

Vanligaste felet kortfilmaren gör?

- Det fel alla gör i början är att ta musik från sin favorit-cd. Upphovsrättsskyddad musik kan inte användas, det blir för dyrt, och det är därför vi presenterar specialskriven filmmusik med adresser till kompositörerna, säger Tony Söderlind.

Många av kortfilmerna som Paradiso visar upp just nu håller förbluffande hög klass. Allt kan utan vidare visas på SVT.

Kanske redan på torsdag kväll. De berättar SVT:s Filmkrönikan om Paradiso, Härnösandsföretaget som är den svenska kortfilmens största vän.

Lars Landström

Fotnot: IT-entreprenören Hugo Wikström, Härnösand, är styrelseordförande i Paradiso och företagets huvudfinansiär.

Mer läsning

Annons