Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdsvängande och tajt storbandsjazz

/

Man får leta efter ett mer hårdsvängande och tajt storband än Stockholm Jazz Orchestra som på onsdag kväll spelade på Metropol i Härnösand.

Annons

Men man hittar kanske inte något som är bättre. Många anser att Stockholm Jazz Orchestra är världens allra bästa storband.

Detta svenska storband har spelat i USA, i Sydamerika, runt om i Europa och på ett antal internationella jazzfestivaler. SJO har funnits i 25 år och trumpetaren Fredrik Norén har varit ledare för bandet ända sedan starten.

– I princip alla musiker i bandet är mina favoritsolister, sa Fredrik Norén själv när han presenterade bandet för publiken.

Det som gör Stockholm Jazz Orchestras sound så speciellt är att bandet, precis som Fredrik Norén säger, består av så många solister, som jazzpubliken hör i många olika konstellationer.

Jazzprofilen Fredrik Norén understryker också jazzens speciellt starka ställning i Härnösand - Metropol utsågs av landets jazzmusiker till landets bästa jazzklubb och Härnösand blev årets jazzkommun - eftersom han bor i Härnösand. Han leder också länets storband High Coast Jazz Orchestra.

Karl-Martin Almkvist, Robert Nordmark, Fredrik Lindborg, Magnus Broo, Karl Olandersson, Daniel Tilling och Johan Hörlén, för att nämna några namn, såg till att publiken på Metropol fick höra nyskriven storbandsjazz när den är som bäst. Bandet gav ut sitt senaste album för någon vecka sedan och spelade ett antal låtar från detta.

Mer läsning

Annons