Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallins Julkantat är egensinnig förnyelse

/
  • Publiken i Säbrå kyrka bjöds på måndagkvällen en bra första tolkning av Margareta Hallins nyskrivna Julkantat.

KONSERT
Julkantat
Av Margareta Hallin.
Kapellsbergs musiklinje under ledning av Helén Lundquist Dahlén. Säbrå kyrka måndag kväll.

Annons

Kapellsbergs musiklinjes traditionella julkonsert var i år förlagt till Säbrås vackra kyrka med Margareta Hallins nyskrivna ”Julkantat” som huvudnummer. Så egensinnigt har julbudskapet kanske aldrig tidigare framförts.

Margareta Hallins ”Julkantat” bygger på texter ur Lukas- och Matteusevangelierna tillsammans med sköra dikter av Elmer Diktonius och Nils Ferlin. De har fått en mycket speciell musikalisk dräkt, som kräver tyngd och djup av sina tolkare. Det märks att verket är skapat av en sångare. Musiken har kommit både från stor erfarenhet och inifrån kroppen och dess andning. Genom att ge julevangeliet ett nytt uttryck dras gammal skymmande vanelyssnande undan och budskapet når oss som på nytt. Den mångsidigt begåvade Margareta Hallin har härmed skapat en viktig förnyelse i vår annars så låsta jultradition.

Helén Lundquist Dahlén har med känslighet och skärpa tagit sig an uppgiften att med sina elever locka fram verkets dolda dimensioner. Naturligtvis kan vi inte kräva fulländning av Kapellsbergs musiklinjes mycket begåvade, men ännu unga, sångare och för dagen förstärkta instrumentalensemble. Men de gav oss en mycket bra första tolkning.

Julkantaten inramades av mera förväntade julklanger. Kapellskören, under tonsäker ledning av Peter Lyne, fyllde kyrkans valv. Vilken underbar kör! Också flera starka soloinsatser blev minnesvärda, som till exempel mötet mellan den ljuva sopranrösten och den kraftfulla vackra basrösten i ”Benedictus” av Saint-Saëns.

Det är det löftesrika, det ännu oslipade, som gör Kapellsbergs musiklinje till en ovärderlig och njutbar tillgång för oss, liksom Margareta Hallins obändiga skaparkraft.

Mer läsning

Annons