Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häftig "shåw" på Murberget

/
  • Sara Parkman (liggande) och Samantha Ohlander bjöd på en häftig folkmusik

Folkmusik blandad med historiska kunskaper och politik. Det bjöd Sara Parkman tillsammans med Samantha Ohlander på Murberget på lördagen. Fin folkmusik med hjälp av sina två fioler men deras "shåw" är så mycket mer.

Annons

Folkmusiken som de två framförde kommer från Ångermanland. En musik som inte har blivit nedtecknad på samma sätt som musik från till exempel Dalarna och Hälsingland.

I showen ifrågasätter de två musikerna också den manliga strukturen inkom svensk folkmusik. Det var män som spelade och kvinnliga musiker var inte vanligt i början av 1900-talet.

– Det heter ju spelman, sa Sara Parkman också.

Iklädda rollerna professor Parkman och professor Ohlander ger de en kritisk exposé över den svenska folkmusikhistorien. Det är gubbar ryska showtricks, feminism, skägg och dissekering av både nationalismen och de manliga strukturerna. Och det på ett sätt som fick publiken i hörsalen att skratta.

Samtidigt visade der två musikerna upp att de också kan sin folkmusik genom att spela exempel från olika tider och genre kryddat med egentillverkad musik i folkmusikalisk stil. Samantha låt var den enda som inte var ångermanländsk.

Skämten om könsmakt gick hem.

– Det var bättre förr när en man var en man och en kvinna var en kvinna och en fikus var en blomma, skämtade Sara Parkman från scenen som också är engagerad i queerfrågor.

Hon tar också upp 20-talet där man spelmanslag och folkdanslag uppstod och inspiration hämtades från klassisk musik.

– Och man ansträngde sig att skriva så svårt som möjligt. Paganini med knätofs, sa de från scenen och visade att de själv behärskar dessa svåra låtar.

Senare visade de exempel från folkmusikvågen på sjuttiotalet och från folkrockens tidevarv.

Sammanfattningsvis var detta en bra konsert, inte bara det utan också en rolig och lärorik föreställning,

Mer läsning

Annons