Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunilla ställer ut sina ikoner

/
  • När man målar ikoner gäller det att så noggrant som möjligt kopiera förlagan utan att sätta sin personliga prägel på bilden. Däremot menar Gunilla Bladh att målningarna ändå blir väldigt olika beroende på vem som målar eftersom konstnären ofta speglar sig själv.
  • Ikoner av Gunilla Bladh.
  • Ikon av Gunilla Bladh.

Tovade hundar, akvareller och garntomtar, men nu är det framförallt ikonmålningarna som tar plats vid Gunilla Bladhs utställning i Ödbergska Gården.
– Jag är en kontrasternas människa.

Annons

Gunilla Bladh bor i centrala Örnsköldsvik men är född i Hammerdal. I grunden har hon en utbildning som dekoratör, och det har hon även jobbat som, men numera är hon pensionär.

– Jag sitter hemma på kammaren och jobbar, säger Gunilla.

Med jobba så menar hon med att skapa, allt ifrån tovade små hundar till kosmiska ikonmålningar.

– Jag blev intresserad av ikonmålning och hittade Lena Björklund i Sundsvall så jag gick kurser för henne, hon är utbildad av Fader Robert de Caluwé som fört vidare till flera ikonmålare i våra trakter.

Ikonen är andlighet i bildform, och det gäller tillverkningen lika väl som resultatet, det sägs vara en spegel av det heliga och ett försök att avbilda himmelriket på jorden.

– Det är ett väldigt strikt sätt att måla med rena linjer, så det var svårt för mig i början. Jag är impulsiv och jag undrade först vad jag gett mig in i men jag fick lära mig tålamodets konst.

När Gunilla målar sina ikoner så jobbar hon med förstoringsglas och minimala penslar, allt sker efter förlagor så det är ingen fri målning.

– Att måla ikoner är inte som att måla annat, man får en kosmisk vägledning, det är en märklig känsla, nästan som meditation. Efteråt så kan jag tänka "har jag verkligen gjort de där?".

En ikonmålning får aldrig signeras, däremot är alla bilderna välsignade och många köper Gunillas mini-ikoner för att kunna bära med sig.

– Det är en tuff procedur att hålla på med ikonmålning, man måste alltid ha flera på gång samtidigt eftersom färgen måste torka mellan lagren.

Gunilla pratar om ikonerna med vördnad och menar att det inte är vi som tittar på dem, utan de som tittar på oss, och just den känslan får man när man studerar hennes verk.

Ikonmålningar handlar om symbolik. Träplattan de målas på står för livets träd, ramen runt bilden är gränsen till himmelriket, och ofta är den bruten och en liten del av den himmelska gestalten sticker ut så att himlen också kan stråla ut i det jordiska.

Blått är himmelsfärgen så Kristi klädnad är ofta blå medan gudsmodern Maria nästan alltid målas med tre stjärnor på sin huvudduk, som berättar att hon är ren både före, under och efter födelsen. De gestalter som avbildas är färdigdanade, det vill säga, de har redan gått in i det heliga och ljuset i bilden kommer inifrån dem. Det är vad ikonmålning handlar om.

– Färgen blandar jag själv, äggtempera, och den håller i evigheter.

Gunilla Bladhs kvalitativa utställning visas i Ödbergska gården till den 22 december.

Mer läsning

Annons