Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grottmannen nr 300

/
  • Lars T Johansson spelar föreställning 300 av

På lördag spelar Lars T Johansson föreställning 300 av monologen "Grottmannen".

Annons

– Det är lika roligt att göra "Grottmannen" nu som första gången, det känns som första gången varje gång, säger Lars T Johansson som kan kalla sig skandinavisk mästare på "Grottmannen".

En finländsk skådespelare har det nordiska rekordet. Sixten Lundberg på Svenska Teatern i Helsingfors har spelat 355 föreställningar av Grottmannen, som funnits på teaterns repertoar i tio år.

"Grottmannen" gjorde succé när den uppfördes 1991 i San Fransisco. Upphovsmannen och ståuppartisten Rob Becker tog den sedan till Broadway i New York. Den spelades i över 700 föreställningar och är Broadways mest framgångsrika monolog någonsin.

Ett isländskt teaterförlag skaffade rättigheterna för Norden. Mer än halva Islands befolkning har sett "Grottmannen". Den har spelats och spelas i Norge, Sverige, Finland och Danmark. Framför allt är det Sverige och Finland som spelat riktigt många föreställningar av "Grottmannen". "Grottmannen" går just nu tre versioner bara i Helsingfors, på finska och finlandssvenska.

"Grottmannen" spelas i två svenska versioner. Robert Samuelsson spelar i södra och västra Sverige. Lars T Johansson spelar framför allt i Norrland. Förra veckan åkte han runt i Norrbotten och gjorde "Grottmannen" i städer som Boden, Kiruna och Kalix.

Lars T Johansson spelar "Grottmannen" i en text som översatts av hans egen dotter Louise Johansson.

Den förste som spelade "Grottmannen" i Sverige var Brasse Brännström. Han hade själv översatt texten, som blev lite väl "brassisk", som Lars T Johansson säger.

Ibland kan publiken vara lite avvaktande i början, men det lossnar alltid och de stora skratten kommer när Lars T Johansson har huvudet i en teveapparat. Det är också hans egen idé med huvudet i teveapparaten, ingenting som Rob Becker gjorde i originalet.

Lars T Johansson konstaterar själv att den stora framgången med "Grottmannen" framför allt beror på den träffsäkra texten, men också på att monologen slutar i ett allvar.

– Dessutom ger inte "Grottmannen" några snytingar, säger Lars T Johansson.

Texten skojar självironiskt kring det där med att vara man eller kvinna men aldrig på något av könens bekostnad.

Lars T Johansson gör "Grottmannen" på Babelsberg i Kramfors på onsdag kväll. Han gör "Grottmannen" på Folkan i Örnsköldsvik på fredag kväll. Den 299:e föreställningen gör han på Skönsbergs Folkets Hus. Den 300:e föreställningen gör han på Härnösands Teater på söndag.

Mer läsning

Annons