Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatan är också en kulturarena

Annons

Carolina Falkholts husmålning i Härnösand hittade publik på ett annat sätt än vanliga konstutställningar. Borde konsten synas mer ute på gatorna?

Elin Holmberg, reporter

Det får den gärna göra! Konsten ska väl vara där folket finns, kan jag tycka. Sedan kommer ju den där frågan "vad är konst", och så blir det kaos av hela diskussionen.

Katarina Östholm, reporter

Gatan är en kulturarena som är sorgligt outnyttjad. Var hör konsten hemma om inte på de platser där folk rör sig som mest? Sedan kan man alltid diskutera vad som är vackrast – den strama geometrin i en avskalad monokrom fasad, eller den sensuella symfoni av färg och form som tagit dess plats.

Marcus Melinder, nyhetschef

Ja, absolut, det tycker jag. Sedan har vi ju alltid frågan om att många ska samsas på samma utrymme. Alla med olika preferenser, tycke och smak. Det leder ofta till att den offentliga konsten tenderar att bli relativt harmlös i sitt uttryck. Men ibland dyker det upp en regnbågstrappa och rör om i konstgrytan.

En målning av van Gogh fanns på en vind i Norge. Vilken konstnär skulle du vilja hitta ett verk av på din vind?

Elin Holmberg, reporter

Det tråkiga här är att det faktiskt finns, eller fanns, en originalmålning på min vind. I min lägenhet I Luleå. Glömde den när jag flyttade och när jag efterlyste den kort därefter var den borta. Nu pratar vi inte mer om det, det gör för ont.

Katarina Östholm, reporter

Jag älskar Klimt och skulle inte ha något emot att hänga upp ett original därhemma. Men eftersom jag skulle använda pengarna till att betala av mitt huslån skulle jag hellre hitta ett verk av en konstnär jag inte känner lika mycket inför – säg Miró.

Marcus Melinder, nyhetschef

Läste nyligen Dan Browns "Inferno". Efter det är jag beredd att säga Dante Alighieris dödsmask. Tänk att hitta den på vinden. Tyvärr skulle jag antagligen få mycket att förklara när jag börjar få frågor om varför den berömda reliken plötsligt återfunnits i mitt hus.

Vad tänker du på när du hör namnet Monica Zetterlund? Långfilmen om Monica Zetterlund har premiär i Härnösand och Övik i kväll fredag.

Elin Holmberg, reporter

Jag tänker på vinrankor och Att angöra en brygga och Sakta vi gå genom stan bland annat. Jag tänker att hon var en fantastisk sångerska som spelade i samma liga som en av mina stora idoler, Billie Holiday.

Katarina Östholm, reporter

Ett lingonris i ett cocktailglas – det epitet som Tage Danielsson förlänade denna fantastiska sångerska och artist. Sedan tänker jag på svartvit tv, färg-tv med nylonstrumpa, Äppelkriget, Povel Ramel och Göta Lejon. Sedan tänker jag på Idol och den moderna artistfabriken och tappar därefter tråden.

Marcus Melinder, nyhetschef

Då tänker jag på jazz, Hagfors och Hasseåtage. En av de allra starkast lysande stjärnorna på den svenska artisthimlen, som tyvärr lämnade oss alldeles för tidigt.

Mer läsning

Annons