Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå ner i vikt med Kulturmetoden

Annons

Det finns många metoder att gå ner i vikt, men det finns ingen lika effektiv som "Kultur-metoden".

Den i dag så omtalade "5:2-dieten" är lite krävande de två dagar man inte äter något alls - förutom 500 kalorier, vilket ungefär motsvarar en smörgås utan smör eller gås. "Leningrad-metoden" är lite besvärlig. Det är ju inte lika lätt i dag att hitta råttor att äta som det var 1942 i Leningrad.

"Flygvärdinnemetoden" - en grapefrukt om dagen - är på väg att försvinna med flygvärdinnorna. Ryanair har avskaffat flygvärdinnor och ersatt dem med ester, och sådana känner som bekant ingen hunger. SAS flygvärdinnor hinner bara äta grapefrukt på långa flygningar till New York och Los Angeles.

"Järnrörs-metoden" som Sverigedemokraterna lanserade fick ganska snart problem. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt många kärnsvenska järnrör. Några av fosterlandsvännerna tyckte dessutom att järnrören inte var lika goda som hamburgare och dessutom ganska svårtuggade.

"LCHF-metoden" är lite knepig. Det är inte alltid lätt att veta vad som innehåller mycket kolhydrater och vad som innehåller lite kolhydrater.

Innehåller ett äpple lite kolhydrater, mycket kolhydrater, ganska lite kolhydrater eller ganska mycket kolhydrater? Vad innehåller en jordnöt? Var det mycket fett? Eller tvärtom mycket kolhydrater?

Ett tunnbröd? Har det någon betydelse om tunnbrödet inte kommer från Härnösand, som Härnö tunnbröd? Eller om det inte kommer från Mjällom, som Mjälloms tunnbröd? Vetemjöl eller kornmjöl? Med eller utan ostskiva?

Är ost mycket eller lite kolhydrater? Ganska mycket eller ganska lite kolhydrater?

"Kulturmetoden" är en enklare metod.

Läs en omfångsrik klassisk roman från första sidan till sista sidan. Det får inte vara en roman av Charles Dickens, Mark Twain eller av någon författarna som skrev underhållande romaner.

Det måste vara en roman som du inte vill läsa.

"Mannen utan egenskaper" av Robert Musil, "Helt enkelt komplicerat" av Thomas Bernhard, "På spaning efter den tid som flytt" av Marcel Proust (alla fyra böckerna), Odysseus av James Joyces eller Odysseus av Homeros.

Det blir gärna en smörgås eller kanske till och med en chokladpralin när man läser en underhållande bok, om det nu är en deckare eller en roman om någon hundraårig gubbe på äventyr.

En tjock klassisk roman som "man borde ha läst" men inte vill läsa är däremot mycket energikrävande. Det är som att lyfta tyngder i ett gym. Det är pust och stånk och stön och slit.

Det finns ingen metod som är så effektiv som "Kulturmetoden".

Pröva den. Du kommer att hata den.

Bäst just nu

Jills veranda i Nashville. Jill Johnson hittade den bortglömda svarta countrysångerskan Linda Martin som Titiyo drömde om att få träffa. En slags "Searching for Sugar Man". Vilken låt, "Colour him father".

Sämst just nu

Vad är -22 º (som det var i går när jag åkte till Kramfors) bra för? Absolut ingenting.

Mer läsning

Annons