Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra konstnärer i grupp

/

Utställningen "Fyra konstnärer, fyra texter, 16 tavlor" har haft två upplagor i Umeå så här långt. Utställningen i Kramfors konsthall är inte en ny upplaga av den utställningen.

Annons

Däremot visar den här utställningen hur konstnärer i en konstnärsgrupp ändå kan inspirera varandra utan att ens försöka inspirera varandra.

Konstnären Marianne Sandqvist driver galleriet och ramverkstaden Paletten i Umeå. Hon och en annan konstnär talade om att göra varsin bild utifrån en text. Inte visa varandra bilderna. Bara låta publiken se de färdiga bilderna. Umegruppen uppstod nästan av sig själv. Alla fyra konstnärerna ramar sina tavlor hos Marianne Sandqvist.

Fyra av Umegruppens bilder till en text finns med på en vägg så att vi kan se hur det konstnärliga äventyret fungerar.

Men framför allt visar utställningen bilder av de fyra konstnärerna. Hängningen av tavlorna pågick intensivt när den här kulturredaktören var där. Tavlor bytte plats hela tiden.

Det finns ingen röd tråd i utställningen. De fyra konstnärerna har helt olika bildspråk. Utställningen är lite vildvuxetn men det är också tydligt att konstnärernas helt olika bilder då och då lyfter fram varandra.

Framför allt skulle jag vilja se mer av Marianne Sandqvists målningar av hus som ser ut som om de ritats av arkitekten Antoni Gaudí. Hennes hus ser visserligen inte alls ut som La Sagrada Familia, Gaudís storverk, men hennes tavlor skulle passa bara i Las Pedreras, den rytmiskt organiska byggnad som Gaudí ritade i Barcelona.

Carina Jarrac Johansson är nog ganska oförutsägbar i sitt måleri men har en intressant känsla för färg och rytm. Carin Hedlunds akvareller är ofta från Nordingrå. Hon har ateljé i Orsta och har utställningar varje sommar. Äldre Kramforsbor lär nog visa särskild värme för några av hennes akvareller med motiv från 50-talets Kramfors. Carin Hedlund är ursprungligen från Kramfors. Ann-Katrin Ax Sjölund övertygar med kreativ och närmast drömlik fantasi.

KONST

Umegruppen

Ax, Carin Hedlund, Carin Jarrac Johansson, Marianne Sandqvist.

Kramfors Konsthall. Utställningen hänger till den 7 januari.

Mer läsning

Annons