Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullfjädrad solist vid 19

/
  • Guro Kleven Hagen ger solokonserter Europa runt, trots att hon bara är 19 år. i kväll spelar hon i Örnsköldsvik med Nordiska kammarorkestern och på söndag i Härnösands domkyrka.

Hon är ett av flera unga norska musikstjärnskott. Blott 19 år gammal försöker violinisten Guro Kleven Hagen kombinera en internationell solistkarriär med att vara student.
I kväll spelar hon Sibelius med Nordiska Kammarorkestern i Pingstkyrkan i Örnsköldsvik. På lördag spelar hon i Domkyrkan i Härnösand.

Annons

Hon började spela som femåring hemma i Valdres, där folkmusiken är stark, och överallt har Norge sina korps, blåsorkestrar. Både föräldrarna spelar althorn i korps.

– Men det finns inte så mycket repertoar för blåsinstrument, så jag fick börja på violin. En kompis spelade redan, och jag tyckte om klangen och spelade luftfiol i ett halvår innan lektionerna, säger hon.

När hon var sju fick hon resa till Oslo och ta lektioner på Barratt Due Musikkinstitutt - en enkel resa på tre timmar med buss; först med en förälder, senare ensam.

– Men det var veckans höjdpunkt att få åka dit och även spela orkester. Det är så viktigt att vara en del i en gemenskap.

Där gick hon också musikhögskola och tror att en sådan kontinuitet, där musikaliska barn får växa i en högklassig miljö och alltid ha andra att se upp till, är viktig för att skapa kvalitet.

2010 kom hennes genombrott. Då placerade hon sig i musiktävlingar - norska Solistpriset efter att tidigare ha blivit Året unga musiker; Eurovision Young Musician och Yehudi Menuhin-tävlingen. Samma säsong var hon solist hos både Oslofilharmonin och norska radioorkestern. Sedan dess har solistuppdragen följt som pärlor på ett band. Fast ännu student är hon fullt uppe i en Europakarriär.

Nu studerar hon i Berlin och varvar studier med turnéer. Hon kommer precis från Barcelona och Valencia, och från Västernorrland reser hon till Berlin i tre dagar och sedan till Danmark.

Gymnasiestudierna tar hon lite i taget för att hinna med all musik. Efter repetitionerna för dagen blir det ofta övning: hon är bara 19 och det finns massor av nya solokonserter hon måste lära sig för att bygga sin repertoar inför framtiden. Och än har hon inte hunnit med så mycket kammarmusik.

Mer läsning

Annons