Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från ingenstans till operahögskolan

/
  • Erik Lundh vill bli Sveriges nye Erik Saeden. Han hade inte tagit en sångton som 20-åring. Som 22-åring har han nu kommit in på operahögskolan i Göteborg.
  • Förebilden. Erik Saedén.

När han var 20 år hade han aldrig tagit ton, knappt nynnat i duschen. Vid 22 års ålder har han kommit in på Operahögskolan i Göteborg.

Annons

Erik Lundh från Härnösand är killen som lyckats med det omöjliga.

Här är historien:

Efter gymnasiet började Erik Lundh en yrkesofficersutbildning. Officer kändes inte rätt och han hoppade av utbildningen.

- Jag fick tanken att ta några sånglektioner, när jag nu ändå inte hade någonting att göra.

Sångläraren Christina Höglund tyckte, när hon fick höra honom sjunga, att han skulle söka in på Kapellsbergs musiklinje på Härnösands folkhögskola.

Han kom direkt in på "Kapells". Gick första året på en allmän musiklinje och andra året på linjen för scenisk sång.

Den linjen är förvisso en svensk plantskola för operasångare men det var ändå mycket överraskande det som hände.

- Man ska alltid tro på sig själv, det gjorde jag, men visst kändes det helt otroligt roligt när jag kom in.

Han höll också så när på att komma in på den andra operahögskolan i landet, operahögskolan i Stockholm. Han kom med till den sista gallringen.

Erik Lundh är basbaryton. Sveriges genom tiderna främste basbaryton är Erik Saedén. Denne operalegend gick bort i november 2009. En given förebild för Erik Lundh.

- Jag hann faktiskt också få några lektioner av honom innan han dog, som min lärare Katarina Olsson ordnade.

Operautbildningen är Sveriges i särklass dyraste utbildning, och även den svåraste att komma in på. Bara en tiotal sökande vardera tas in på Högskolan för scen och musik i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm.

Nästan varenda år har Kapellsbergs musiklinje fått in någon eller några elever på operahögskolan. I går blev det två. Erik Lundh kom in i Göteborg och tenoren Kristoffer Lundin (han kommer från Stockholm) kom in på operahögskolan.

Kapellsbergs musiklinje i Härnösand är sedan länge en svensk plantskola för både operasångare och klassiska musiker. Det finns två andra jämförbara, högskoleförberedande musikutbildningar i landet, Vadstenaakademien och Stockholm Operastudio.

- Men Kapellsberg har ett fantastiskt rykte i Sverige, det märker man när man säger att man kommer från "Kapells".

- Det är också tack vare Kapellsberg det gått så bra för mig. En oerhört inspirerande miljö, ett väldigt fint kamratskap mellan eleverna, där man gläds åt varandra, och inte minst väldigt bra lärare.

Mer läsning

Annons