Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångar för unga dansare från Härnösand

Annons
Framgångar för unga dansare från Härnösand

Den fria dansensemblen Tarrfta och dansutbildningarna i Härnösand har varit en framgångsrik plantskola för unga dansare i Härnösand. Fyra dansare från Tarrfta fick häromdagen besked att de kommit in på prestigefyllda dansutbildningar.

Oskar Frisk har kommit in på Balettakademin i Göteborg, Mira Björkman och Tuva Lundkvist har kommit in på Danshögskolan i Stockholm och Sanna Sundqvist har kommit in på Kulturamas danslinje i Stockholm.

Redan tidigare går Martin Forsberg på Den Moderne Skole for dans i Köpenhamn, Louisa Lyne går på musikallinjen på Balettakademin i Göteborg, Malin Stattin går på Danshögskolan i Stockholm och Robin Blom går på Bårdar i Oslo, norska motsvarigheten till vår Balettakademin.

ï Är ni så bra, ni som dansat i Tarrfta?

- Ja, det är vi, skrattar Mira Björkman som tillsammans med Martin Forsberg startade Tarrfta 1998

Gruppen är unik i det att den kommit till på initiativ av och helt leds av ungdomarna själva. Gruppen startade med sju personer. Under åren har medlemsantalet varierat något. Tarrfta har dansat på scener i både Sverige och Norge, mest regionalt i Härnösand, Sundsvall och Kramfors. Besättningen förändras ständigt när gamla dansare flyttar från Härnösand och unga dansare kommer in i Tarrfta.

- Vi dansade tillsammans, jag och Martin och senare Malin, för att vi tyckte att det var skoj, det gav oss en glädje att dansa, berättar Mira Björkman som gått Kulturamas danslinje sedan hon lämnade Härnösand.

Att så många från en liten stad som Härnösand lyckas komma in på balettakademier och danshögskolor, i knivskarp konkurrens, är märkligt, ja, exceptionellt. En viktig förklaring är den inspiration som Norrdans gett unga dansintresserade människor i Härnösand.

- Jag tror att det är så, vi har egentligen inte haft så mycket med Norrdans som institution att göra, men Norrdans har varit en viktig inspirationskälla och vi har fått stöd och hjälp av enskilda dansare, Mira Helenius och Morgan Karlsson, säger Mira Björkman som ser sin framtid som dansare och danspedagog i kombination. Danshögskolan är i första hand en danspedagogutbildning.

- Däremot inte koreograf. Martin Forsberg däremot går koreografutbildningen i Köpenhamn och det är väl inte omöjligt att Norrdans någon gång i framtiden dansar en koreografi av honom.

Lars Landström

Mer läsning

Annons