Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlåtelse för framtiden

Annons
Förlåtelse för framtiden

Unga Riks om Sydafrika med musik

och dans

"Sanningens pris" är Unga Riks stora höstsatsning. Pjäsen om det nya Sydafrika spelades på onsdagen i Kramfors och på torsdagen i Härnösand. Utgångspunkten för pjäsen är biskop Desmond Tutus bok "Ingen framtid utan förlåtelse".

Innehållet i pjäsen, som är skriven av Carsten Palmaer, är baserat på originalvittnesmål. Replikerna är autentiska och hämtade från de domstolsförhandlingar som hölls i Sydafrika 1998-1999. Domstolen, Sannings- och försoningskommissionen, hade rätt att frikänna men inte att utdöma straff.

Med domstolen gavs både offer och gärningsmän möjlighet att vittna om de ofta fruktansvärda och kränkande brott som begicks under apartheidregimen. Tanken med kommissionen var just att skapa försoning. Att det är viktigare att sanningen kommer fram än att rättvisa skipas.

Måste och kan man välja mellan sanning och rättvisa? Kring den frågeställningen kretsar pjäsens handling där dansen och musiken har en framträdande plats. De ohyggliga och smärtsamma vittnesmålen från offren och förövarna flätas samman med bejakande dans- och sånginslag.

Kontrasten blir stor och den dramatiska effekten blir ibland nästan komisk när de autentiska vittnesmålen plötsligt bryts av mot rytmisk musik och dans. Som när Graham Tainton, som porträttlikt spelar rollen som Desmond Tutu, uttrycker sin sorg och sympati för offren med en steppdans.

Musiken, rytmen och dansen blir i pjäsen, liksom i verklighetens Sydafrika, ett hjälpmedel och en kraft att bearbeta människornas ohyggliga upplevelser. Musiken och förlåtelsen blir redskap i strävan till försoning med målet att bygga ett nytt människovänligt Sydafrika.

Unga Riks föreställning är regisserad av Eva Gröndahl medan den nyskrivna musiken är signerad Lennart Söderlund. Endast ett 60-tal personer kom till Kramfors Folkets Park på onsdagskvällen för se den en och en halv timme långa föreställningen. Då hade ensemblen tidigare på dagen spelat upp inför en större publik bestående av högstadieelever.

I går kväll hade Härnösands-publiken chans att se "Sanningens pris".

sten engblom

Mer läsning

Annons