Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författarprofiler till Härnösand

Annons
Författarprofiler till Härnösand

Sambiblioteket ska vara som ett fönster mot världen och många arrangemang i vårens program tar fasta på detta. Men Sambiblioteket är även ett fönster mot Sverige vilket två av vårens största författarnamn på besök är ett exempel på.

Historikern och författaren Maja Hagerman vann Augustpriset 1996 för sin Spåren av kungens män och kommer till Härnösand den 21 mars och berättar om när Sverige blev ett kristet rike i skiftet mellan viktingatid och medeltid.

Håkan Nesser är en av våra allra största deckarförfattare som hittat läsare över hela Europa med sina böcker om kommissarie Van Veeteren. Han kommer till Sambiblioteket på Världsbokdagen den 23 april och berättar om sitt författarskap.

Redan nästa vecka kommer ytterligare en framstående författare till Härnösand och Sambiblioteket. Nämligen ungdomsboksförfattaren Monika Zak som är en av våra allra mest flitiga (32 böcker) och mest uppskattade i genren. Hela nästa vecka kommer hon att berätta för mellan- och högstadieelever från Härnösands alla skolor. Alltifrån möten med gatubarn och mayaindianer till äventyr i regnskogen.

- Hon berättar för barnen här hur det ser ut i världen, säger barnboksbibliotekarie Ulla Palmér som också understryker hur väl besöket passar in i bibliotekets internationella solidaritetsarbete där man samarbetar just med ett bibliotek i Guatemala, det land som Zak skrivit så mycket om. Inte minst i boken Pumans dotter, hennes kanske mest kända verk, som även blev en uppmärksammad långfilm.

På tal om tredje världen finns knappast något större långsiktigt problem än skuldkrisen i många fattiga länder. En som kan mycket om detta är ekonomen och författaren Kenneth Hermele som precis kommit med boken Skuldkrisen- en liten bok om stora lån. Han föreläser i Sambiblioteket den 20 februari under rubriken "Så löser vi skuldkrisen i Syd".

Övriga punkter i det digra vårprogram som Sambibliotekets programansvariga Barbro Franzén sytt ihop.

23 februari berättar bibliotekarien Gunilla Crona om hur det är att arbeta som volontär i Mocambique.

25 februari presenteras pristagarna i Ludvig Nordström-sällskapets novelltävling.

8 mars firar Sambiblioteket Den internationella kvinnodagen med ett stort arrangemang med massor av sång och musik.

16 mars invigs de glasmontrar för de olika avdelningarna i Sambiblioteket som konstnärerna Ann Hult, Anders Lidén, Ola Lind, Kerstin Lindström och Carina Kågström gjort.

20 mars berättar Ing-Marie Norén om en resa till en aymaraby på 4000 meters höjd i Bolivia.

26 mars visar Hans Marklund och Stig Norell med flera en utställning om svamp i konsten.

28 april blir det en konsert med Härnösands musiksällskap, Symfoniorkestern, i Sambiblioteket.

7 maj kommer Lars Krantz, mannen bakom Rosendals trädgårdar, och berättar om Trädgården som livets verkstad, till toner från Duo Sahlin.

I slutet av maj räknar Sambiblioteket med att kunna offentliggöra Jan Wolf-Watz antologi Röster i Ångermanland.

Lars Landström

Mer läsning

Annons