Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmstudio i Sollefteå och Boteå

Annons
Filmstudio i Sollefteå och Boteå

Sollefteå filmstudio drar igång den 18 september med en historia om drömmar om envishet, om att frigöra sig från familjen och miljön. Det hela utspelar sig i en bister gruvstad i norra England 1984. Billy Elliot heter filmen och handlar om 11-årige Billy som när en dröm att dansa balett vilket bjärt kulturkrockar med hans omgivning.

Den 2 oktober visas O Brother, where art thou. Det är en Coenfilm som bjuder på spetsfundigheter, utflippad humor och idel exentriska karaktärer. En visuellt begåvad film skriver Mats Johnson i Göteborgsposten.

Den 26 oktober blir det mild komedi om två världar långt ifrån varandra - Fotboll för Buddha heter filmen. Den handlar inte om Buddha eller fotboll utan om människor i grupp, om skolan, kyrkan och auktoriteten.

Vingar av glas visas den 30 oktober. Det enda som hindrar 18-årige Nazli från att ta klivet till ett vuxenliv är hennes iranske pappa Abbas och de tvåtusenåriga traditioner han försöker upprätthålla i det nya landet. Det är en varm, rolig och i högsta grad aktuell film.

Den 13 november visas filmen Livet är underbart som är en komedi om koncentrationsläger. Får man göra film om det? Meningarna har gått isär men filmen fick det stora jurypriset i Cannes. Filmen är ett credo över den subversiva humorn tycker filmkritikern Jannike Åhlund.

Sista filmen för hösten är Crouching tiger, hidden dragon - en kärlekshistoria med färgstarka rollfigurer i en fint fångad miljö. Handlingen utspelar sig i 1800-talets Kina.

Filmerna visas på Hullsta gård.

Boteås filmstudio har sina visningar på Sunnersta Folkets hus och startar den 1 oktober.

Filmen Traffic står först på listan. Den har överösts med Oscarsnomineringar och dessutom väckt en seriös drogpolitisk debatt i USA. Historien är spännande och skickligt berättad. Självsäkra, överbegåvade och uttråkade vita tonåringar från gediget välbeställd akademisk miljö drogar vilket leder dem till samhällets svarta baksida.

Boteå filmstudio har också valt att visa filmen Crouching tiger, hidden dragon. Den visas den 15 oktober.

Den gamla godingen Diktatorn av Charlie Chaplin från 1945 visas den 29 oktober.

Den 12 november blir det Saving Grace. En hejdlöst rolig film om några damer som smugglar med sig vad de tror är några aromatiska "teblad" från Graces växthus. Det visar sig vara marijuana.

Jalla! Jalla ! är arabiska och betyder Kom igen. Filmen handlar om kompisarna Måns och Roro, två coola killar som tar livet med en klackspark. Jalla ! Jalla ! blev en kriterrosad komedi. Den visas den 26 november.

Sist ut på Sunnersta är Almost Famous. Det är tidigt 70-tal och rock´n roll regerar jorden, Black Sabbath och David Bowie är kungar. Filmen följer en 25-årig kille som reser med hårdrockbandet Stillwater för att skriva för Rolling Stone. Ett hjärtekrossande möte mellan stort och smått.

maria wennberg

Filmstudio i Härnösand

En av landets största och äldsta filmstudioföreningar, Härnösands Filmstudio, kör igång för hösten och som vanligt har mångårige ordföranden Ulf Burholm och hans styrelsekamrater satt ihop ett spännande och varierat program.

Analysera mera den 26 september representerar väl den breda smaken. Amerikansk komedi med Billy Crystal och Robert de Niro. I viss mån inspirerande till teveserien Sopranos.

Hilary och Jackie som visas den 3 oktober är en engelsk film om en unik syskonrelation. En verklig historia om en stjärncellist och hennes inte fullt lika skickliga syster. När stjärncellisten håller på att dö i MS ber hon som en sista tjänst systern om att få ligga med hennes man!

Flickan på bron som visas den 10 oktober är en fransk film om en kvinna som istället för att ta livet av sig blir måltavla för en knivkastare.

Billy Elliot som visas den 17 oktober är en tragikomisk historia om en lilla killen i det engelska industrisamhället som vill dansa balett.

Vikarien, visas den 24 oktober, är en kinesisk film om en trettonårig flicka som blir lärarvikarie i en skola på kinesiska landsbygden.

Dancer in the dark, visas 31 oktober, är förstås Lars von Triers svenskinspelade storfilm med Björk och Catherine Deneuve.

Bornholms Eko, visas 7 november, är en dansk komedi om en fiskare på Bornholm som får dra åt svångremmen när en fiskekvot införs.

Erin Brockovich som visas den 14 november drog storpublik när den visades på biograferna. Det blev också någon Oscarsstatyett och hyfsad kritik för denna hjältinnehistoria med Julia Roberts i huvudrollen.

Underbara kvinnor vid vattnet, visas 21 november, är en finlandssvensk film som vi också sett som teveserie.

Gadjo Dilo, visas den 28 november, är en resa genom romernas historia i tid och rum. En fransk-rumänsk film som avslutar höstsäsongen för Härnösands filmstudio.

Lars Landström

Mer läsning

Annons