Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmen och böckerna som piggar upp i uselt vinterväder

En nordirländsk roman, en novellsamling av Alice Munro och en amerikansk teveserie är några av upplättande tipsen från Kulturtorget när vintervädret är uselt.

Annons

Vi har uselt väder. Finns något som kan pigga upp, någon bok eller film eller något annat?

Lennart Lundberg, reporter

Vill man drömma sig bort och känner sig inspirerad av den nyårsmusik som nyss har spelats rekommenderar jag filmen 2001 som bland annat innehåller "An der schönen blauen Donau" Och nu när det inte är Strindberg-år går det att läsa Strindberg igen kanske. Rekommenderar "Le plaidoyer d'un fou". Varför inte på originalspråket franska (som jag inte behärskar). Det finns dock en bra översättning av Hans Levander. Annars finns alltid Alfhild Agrell.

Karin Bergström, reporter

Har just läst om "Eureka street" av den nordirländska författaren Robert McLiam Wilson. Rekommenderar alla att läsa den. Fantastiskt bra skriven och dessutom väldigt underhållande. Den piggar i alla fall upp mig. I filmväg kan jag bara slå ett slag för Hunger Games. Kanske inte finkultur precis, men utan tvekan spännande.

Elin Holmberg, reporter

Veckans tips kommer här:

Film: dock inte film, men jag rekommenderar serien Breaking Bad som det nu finns samtliga säsonger av på Netflix. Man behöver inte gå utanför dörren över huvud taget.

Bok: Alice Munros "Kärlek, vänskap, hat". Läs en novell medan nåt avsnitt av Breaking Bad får smälta in.

Musik: Vilken platta som helst med Bob Marley fungerar för att för en stund fly regnet.

Viktigaste kulturfrågan under 2014?

Lennart Lundberg, reporter

Att ordna en kultur för alla. Inte bara för stockholmarna. När får vi se riktigt bra teater eller opera live? Då menar jag inte digitala sändningar som iofs är ett framsteg. Vi betalar skatt till både Dramaten och till stockholmsoperan. Leverera…..

Karin Bergström, reporter

Att fortsätta jobba för mångfald och jämställdhet inom kulturen, på alla plan. Vi har kommit en bra bit på väg, men det finns mycket kvar att göra. Kultur skapad av, för eller om kvinnor måste lyftas fram och värderas högre, liksom kultur skapad av, för eller om människor från andra länder och andra kulturer.

Elin Holmberg, reporter

Den ständigt aktuella frågan, att jobba för ökad jämställdhet inom kulturen. Vidare, att belöna och uppmuntra de mindre aktörerna, främst de som jobbar på små orter och inte så sällan i motvind.

Vad är det som lockar med Sagan om Ringen och nu Bilbo? J R R Tolkien föddes för övrigt den 3 januari för 114 år sedan.

Lennart Lundberg, reporter

Sagor lockar alltid. När jag läste Ringentrilogin sent i livet, jag var nog jag var fyllda 15, tyckte jag att den var pojkaktigt spännande. Men när jag sedan läste barnboken Bilbo kände jag bara ett jaha. Att man nu mjölkar och försöker att göra tre fullängdsfilmer på denna tunna barnbok känns minst sagt underligt.

Karin Bergström, reporter

För min egen del tror jag det handlar om en sorts verklighetsflykt. Vill man för några timmar glömma bort disk, snöslask, krånglande bilar eller vad man ska laga till middag i veckan finns det inget bättre sätt att göra det på än att fly in i Middle- earth. Men jag håller med min panelkollega om att Hobbit inte kan jämföras med Sagan om ringen-trilogin.

Elin Holmberg, reporter

Fel person att fråga. Jag är hopplöst ointresserad av detta ämne och pinsamt okunnig dessutom.

Mer läsning

Annons