Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fascinerande och skicklig konst

/

En piedestal med ett bonsaiträd pressas ner i halsen på en hund i Jonas Liveröds teckning "What it feels like to be av thing".

Annons

– En teckning av tvingad förvandling, säger Jonas Liveröd.

Jonas Liveröds konst är ofta en avbildning av någonting som inte fanns, men fanns ändå. Den stora teckningen "Tower of cards" av ett korthus i naturlig storlek - de tecknade korten är lite större än naturlig storlek men det tänker man inte på - är en teckning av någonting som kanske funnits.

Det finns på nätet sammanslutningar av människor som är passionerat intresserade av att bygga korthus.

– Att bygga korthus har ett inbyggt misslyckande i sig. Korthusen ramlar ihop när de är klara, det finns ingenting kvar av det arbete som det lagts ner så mycket tid på.

Bredvid korthuset finns ett gammalt fotografi av en märklig byggnad som ett antal människor håller på att bygga. Bygget ser kanske ut som en konstruktion över något, helt obegripligt vad.

Jonas Liveröd går i gång på bilder han ser av märkligheter. Fotografiet är från Tyskland i början av 1900-talet. Det är allt han vet. Allt han egentligen vill veta. Det märkliga misslyckandet är mer intressant än det lyckade konventionella.

Ett annat fotografi bredvid en teckning av någonting som ser ut som en romersk staty utan huvud visar en anställd på Smithsonian Museum, det amerikanska nationalmuseet, som står vid utdragna lådor långt in i fjärran. Avdelningen är hur stor som helst. Det är avdelningen för papegojfåglar.

Jonas Liveröd är en skicklig tecknare. Ett antal tuschteckningar, nästan alltid i stora format, understryker också det mångtydiga innehållet i hans bilder.

Han berättar gärna själv om bakgrunden till bilderna. Tuschteckningen av ett träd som ligger i naturen och vatten som står som en sky bakom trädet. Han teccknade av en vattenledning som hade sprungit läck i en värmlandsskog som stod och pumpade utan att någon verkade bry sig.

En annan teckning föreställer ett romerskt ansikte. Det ansikte som bytte ut det första ansiktet. Romarna högg om ansikten på statyerna, ungefär som människor retuscherades bort från fotografier i 1930-talets Sovjet.

Jonas Liveröd är en ganska fascinerande bildskapare och betraktaren fastnar vid den ena bilden efter den andra.

Marie Isaksson är också en ganska fascinerande bildskapare. Hon har skapat emaljer med en teknik som skapat med idéer från grafiken. "Hur har hon gjort?" är en fråga som betraktaren tänker.

Hennes emaljer är ganska utsökta exempel på ett möte mellan skaparkraft och teknik. Inte minst imponerande är hennes små emaljer i mörka, geometriska mönster.

Marie Isaksson bor i Sjuntorp utanför Trollhättan, men sommarbor också i ett hus i Häggvik, Nordingrå. Hon arbetar också en del i emaljverkstaden på ÖKKV i Örnsköldsvik.

KONST

Fenomen & Begär

teckningar, måleri, akvarell

Jonas Liveröd

emalj

Marie Isaksson

Härnösands Konsthall. Utställningarna har vernissage lördag 15 februari och hänger till den 15 mars. Anders Falbe sjunger vid vernissagen.

Mer läsning

Annons