Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgstarkt med vänlig färg

Annons
Färgstarkt med vänlig färg

Konst

Bilder och skultpur

Maria Backström

Signerat M Galleri Valvet, Domsjö. Utställningen pågår till den 8 juni.

Skellefteåkonstnären Maria Backström arbetar i blandteknik och hon använder ekologiska färger i sina verk. Just nu besöker hon Hörnett, Domsjö och Signerat M, där hon ställer ut sin utställning "Tinctoria", som också är ett konstnärligt projekt som, bland annat, innehåller utvecklande av växtfärger.

Signerat M är en butik i Hörnett som säljer konst och konsthantverk. Butiken ligger i föreningssparbankens gamla lokaler och bankvalvet utnyttjas som galleri.

1999 tog Emma Karp Laggar initiativ till ett projekt som mynnade ut i utställningen "Flora Tinctoria Grafica". Ett skäl till projektet var att Karp Laggar blivit överkänslig mot färger och lösningsmedel och därför arbetade de med att utveckla och använda giftfria alternativ. Året efter utställningen tog Backström över projektet och har sedan dess fortsatt experimentera och driva projektet vidare.

Det hon nu visar i Hörnett är delar av projektet och hon ämnar fortsätta med detta under en längre tid.

- Utställning kommer att bestå men verken kommer att bytas ut i takt med att jag skapar nya eller säljer de som visas här, säger Maria Backström.

Det första som möter besökaren är två skulpturer i tovad ull, färgade med ekologisk växtfärg.

- Det är organiska former, inspirerat av former i naturen, ofta små detaljer.

Mitt på golvet står tre röda spetsar "Tornar" och på den innersta väggen hänger en mussleliknande form, även den i kraftigt rött.

- Formen innehåller det livgivande, säger Backström.

I ögonvrån kan man också ana något som vid första anblicken verkar vara vanliga naturfotografier. Men även här har hon använt sig av blandteknik. I fotot söker hon detaljer.

Därefter har hon tryckt motivet på tovad ull. Tekniken är speciell. Hon använder datorstyrd airbrush för att skapa grafiken. Allt görs med växtfärger. I projektet arbetar hon mycket med att hitta nya färger och hon inspireras på olika sätt. Ibland styr motivet arbetet.

Ibland kan färgen i sig ge inspiration och då kan motivet bli i viss mån abstrakt.

I hennes fall handlar det inte om att utveckla färger för allergiker eller för försäljning. Backström ser istället hela processen som sitt konstnärskap.

- Färgerna passar i mitt konstnärskap, färgskalan passar mig.

- Och helhetsprocessen har alltid tilltalat mig. Jag tycker om växter, odling och se hur det fungerar och kan utvecklas.

Hon har också hunnit få en del erfarenhet.

- Jag har upptäck att när man kokar krapp, (en rot som ger röd färg) så kan man koka den i en espressokokare. Det går snabbare och färgen blir bättre.

Hon har också upptäckt många andra färger. Mycket av det man hittar i naturen går att göra färg av. Historiskt sett så fanns kunskapen och Backström har läst in sig på detta. Men det många av växtfärgerna har en svaghet.

- En nackdel är att många av färgerna är inte ljusbeständiga.

Men det betyder inte att de är oanvändbara.

- När skapandet för stunden är viktigt kan man plocka och koka nästan vilka växter som helst för att använda.

I framtiden tänker hon sig att hålla kurser. Dessutom vill hon nå en ny målgrupp

- Jag kan också tänka mig att jobba med barn. De får se hur färgen kommer till för att sedan använda den.

pär andersson

Mer läsning

Annons